Ők tudták, mit jelent: Ismerd meg juhaidat egyenként!

2020.02.05. 07:35

Maradandót alkottak Miklós Géza és fia, munkásságukból nyílt kiállítás Fehérváron

Kedden este kiállítás nyílt a Széchenyi úti templom mellett. A tárlók és tablók Miklós Géza lelkipásztornak és fiának, a jogászként dolgozó Miklós Gézának életét és munkásságát mutatják be.

Palocsai Jenő

Miklós Géza lelkipásztor életéről, munkásságáról ma is sokan megemlékeznek Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Este hatkor kezdődött a Széchenyi úti református egyház dísztermében az a kiállításmegnyitó, mellyel két fontos ember előtt tiszteleg a család és a gyülekezet. A tárlat anyagát Varga Gábor Farkas rendezte össze, még korábban, mikor a kiállításnak Csősz, Miklós Géza lelkipásztor szülőfaluja adott otthont. Most ezt költöztették át a nagyvárosba.

A kiállításmegnyitó első mozzanataként a Csomasz Tóth Kálmán kórus elénekelte az Úr 42. zsoltárát. A Dóczi István karnagy által vezényelt vegyes kórus után Szász Zoltán, a székesfehérvári gyülekezet lelkipásztora vette át a szót.

Miklós Géza lelkipásztor életéről, munkásságáról ma is sokan megemlékeznek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szász megnyitó beszédében elmondta, hogy nem volt könnyű eljutni ehhez a naphoz, de végül is sikerült, köszönhetően a két középpontba helyezett férfi leszármazottainak. A család kitartását egy üzenettel kívánta jutalmazni, ezért jóval a megnyitó előtt útmutatást kért az Úrtól, aki a Biblia szavaival válaszolt. Lukács evangéliumából idézett, mely azt támasztja alá Krisztus családfájának felállításával, hogy Jézus Ádám leszármazottja, vagyis Istené. Fontos a múlt, az identitás kutatása, a gyökerek keresése, és ez a család pontosan ezt teszi, nem feledi el a felmenőit.

Apáról és fiáról, a reformátusok két pilléréről a lány, illetve az unoka Beniczky Péterné beszélt, személyes élményekkel színesítve az egyébként is bensőséges kiállítást.

 

Miklós Géza nagyon szigorú napirend mellett élt. Kimagasló lelkészi, irodalmi és közéleti munkásságáról ma is sokan megemlékeznek. Skóciában is tanult teológiát, öt nyelven beszélt, emellett ismerte a nyáját, olyannyira, hogy név szerint szólította a gyülekezet minden tagját és házszámra pontosan tudta, ki hol lakik.

Fia szintén a Miklós Géza nevet kapta, és bár nem lett lelkipásztor, jogászként a református egyházat szolgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában