Kultúra

2011.08.24. 16:34

Lipóton tartják a nemzeti tanévnyitó ünnepséget

A nemzeti tanévnyitó ünnepséget vasárnap tartják a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton, az új tanévet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg.

MTI

A szigetközi településen már javában készülnek az országos eseményre, amely egyben a helyi iskola újbóli megnyitása is lesz - mondta Tóth Péter, a község független polgármestere az MTI-nek.
   
Közlése szerint a kisiskolák újraindítására kiírt pályázaton 30 millió forintot nyert el a hétszáz lakosú település, amely 9 millióval járult hozzá a beruházáshoz. A projektre szánt összeg kisebb részéből új berendezéseket és iskolai eszközöket vásároltak, nagyobb hányadából pedig felújítják az oktatási intézmény tetőterét, ahol két új tanteremet alakítanak majd ki.
   
A községben, új kezdeményezésként, szeptembertől magyar-angol kéttannyelvű oktatás indul az elsősöknek. A tizenöt kisdiák négy pedagógus irányításával kezdi meg tanulmányait. Közülük ketten angolnyelv-tanárok, rajtuk kívül egy angol anyanyelvű tanár Bostonból érkezik, s a tagintézmény vezetője is bekapcsolódik az oktatásba. A lipóti iskola az új tanévtől a darnózseli általános iskola tagintézményeként működik.
   
A sikeres vállalkozóból lett társadalmi megbízatású polgármester - nevéhez fűződik a Lipóti Pékség – elmondta, hogy a kéttannyelvű oktatás plusz költségekkel jár, ezért a pékség alapítványon keresztül támogatja az intézményt. Az első évben 4-5 millió forintos hiányt kell pótolni a becslések szerint - jegyezte meg.
   
A termálvize miatt növekvő idegenforgalmú település vezetése úgy látja, hogy a következő években a turizmus még nagyobb lendületet vesz, s ehhez az idegennyelvtudás, főként az angol elengedhetetlen. A következő években a kéttannyelvű oktatást felmenő rendszerben akarják bővíteni.
   
A nemzeti tanévnyitót a Duna Televízió élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!