Kultúra

2009.04.20. 02:28

Leonard Cohen végre élőben

Budapest - Ami késik, nem múlik. Az író, költő, zeneszerző, előadóművész, szám-talan híres dal alkotója, sikeres regények szerzője végre hazánkban is bemutatkozik.

Szabó Zoltán

Nem akármilyen nyárzáró ünnep jut most a magyar koncertlátogatóknak, hiszen a Magyarországon még sosem látott Leonard Cohen látogat el augusztus 31-én a Papp László Sportarénába. A több mind 40 éves karrier alatt felgyülemlett klasszikus dalokat végre élőben is átélhetjük, valamint azzal is szembesülhetünk, hogy a - csak az évei alapján - öreg előadó közel sem vén. A 2008-as világkörüli turné időpontjainak kihirdetése után pillanatok alatt elfogytak a jegyek, és a teltházas koncerteket nem csak a közönség, hanem a kritika is kirobbanó lelkesedéssel fogadta. Leonard Cohen nem csak az arénákat töltötte meg, hanem óriási sikert ért el a tavaly nyári Glastonbury fesztiválon is, ami azért különösen nagy nagy érdem, mert ezt a rendezvényt elsősorban fiatalok látogatják.

Az olyan albumok, mint a Songs of Leonard Cohen (1967), Songs of Love and Hate (1970), vagy az Im Your Man (1990) és a 2004-es Dear Heather egyértelműen a könnyűzene klasszikusaivá lettek. Rengeteg dalát ismerhetjük más neves előadóktól is, ami szintén lehengerlő dalszerzői kvalitásait bizonyítja. Judy Collins Suzanne adaptációjánál talán csak az ideje korán elhunyt énekes Jeff Buckley Hallelujah feldolgozása ismertebb. (S mint tudjuk, Zorán is válogatott néhány Cohen-dalt az előadói repertorájába.) Cohen rajongói között még olyan együtteseket és előadókat találunk, mint a U2, REM, Sting, Nick Cave.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!