Kultúra

2009.01.06. 03:27

Küldjön egy angyalt! - akció az Öreghegyen

<b>Székesfehérvár</b> - A új esztendőben tele vannak tervekkel az Öreghegyi és Felsővárosi Közösségi Ház vezetői: mindenekelőtt létrehoztak egy alapítványt, amely éppen bejegyzés alatt áll...

Gábor Gina

Az Öreghegy és Felsőváros Kultúrájáért Alapítványról és annak céljairól, valamint az idei tervekről beszélgettünk az intézmény igazgatójával, Barta Tamással és a helyettesével, Igaz Krisztinával.Azt mondják: az elmúlt években - még az előző, korán elhunyt igazgató, Tóth István idejében - kialakult egy támogató kör a művelődési ház körül. A megváltozott körülményekhez igazodva most már célszerűnek látják, ha létrejönne ebből a körből a munkájukat segítő civil szervezet, amely egyesületként hatékonyabban működhet. Létezik ugyan egy Öreghegyért Egyesület: ők a városrész másfajta gondjaival, főként az infrastruktúra fejlesztésével foglalkoznak. A kultúráért dolgozó alapítvány ezzel a régebben tevékenykedő egyesülettel is szorosan együttműködne.

Az egyesület létrehozná a Tóth István-díjat is, ennek érdekében kiállítást és festészeti akciót terveznek. Küldjön egy angyalt! címmel felhívással fordultak a Székesfehérváron és a megyében élő képzőművészekhez, iparművészekhez. Az alkotóktól azt kérték, ajánljanak fel egy-egy olyan művet, amelynek témája az angyalhoz kötődik... A felajánlott munkákból februárban kiállítás nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban, márciusban pedig nyilvános aukción elárverezik a képző- és iparművészeti alkotásokat. Az ebből befolyó összegből hoznák létre a Tóth István-díjat, amelyet évente egy-egy - a megye közművelődéséért munkálkodó - szakembernek, a kultúra szolgálatában álló angyalnak ítélnének oda. A díjat az Öreghegyi mulatságokon, augusztus 19-én (Tóth István születésnapján) nyújtanák át ünnepélyesen.

Barta Tamás és Igaz Krisztina azt is szeretné elérni, hogy a fiatalok is jobban kötődjenek saját városrészükhöz, az Öreghegyhez illetve a Felsővároshoz... Ennek érdekében folytatják az Öreghegyen azt a sikeres vetélkedő-sorozatot, amelyet tavaly indítottak a diákok számára, és a Felsővárosban is hasonlót terveznek. Arra szeretnék ösztönözni a fiatalokat, hogy az idősebbektől összegyűjtsék a városrészekre jellemző régi történeteket, és ezeket újszerűen dolgozzák fel.

Izgalmasnak ígérkezik a Reich Károly-emlékkiállítás is, amely márciusban nyílik meg. Ám az Öreghegy igyekszik a zene háza is maradni: a következő hónapokban vendégük lesz a Kiss Erzsi Panchan, a Harcsa Veronika Quartet, a Pege Emlékzenekar, és folytatják a sikeres Öreghegyi Dumaszínház-sorozatot is. Érdekesség, hogy Hobo, azaz Földes László előadói estjeit is sorra műsorra tűzik, külön a diákoknak és külön a felnőtteknek. Hobo sorra megidézi Villont, József Attilát, Viszockijt, Faludy Györgyöt, Jim Morrisont...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!