Kultúra

2016.10.07. 21:54

Könyvdominó a bicskei könyvtárban

Bicske – A Nagy Károly Városi Könyvtárban mindig történik valami. Ezúttal a Vajda gimisek állítottak fel több helyiségen átívelő könyvdominó-sort, amit a végén eldöntöttek. Csupa-csupa könyv, az életünkhöz tartozó tárgyak.

Zsohár Melinda

Iskola helyett a könyvtárban töltötte délelőttjét tizenöt negyedikes, azaz tizenkettedikes diák Marhoffer Réka tanárnővel. Leszedegették a polcokról a megfelelő méretűnek ítélt könyveket, hogy némi próba és tanakodás után sorokat állítsanak belőlük, majd eldöntsék egymást a dominókként dőlő kötetek. Ismert a látványosság, a könyvek ilyetén felhasználásának ötlete Vigyikánné Horák Andrea gimnáziumi tanár és Endrédiné Szabó Erika, a bicskei Nagy Károly Városi Könyvtár igazgatója fejéből pattant ki. Nekik mindig van különleges ötletük, ezt a kis és nagyobb gyerekek egyaránt tanúsíthatják! Andrea ugyan az Operaházba vitte diákjait a Bohéméletre, így nélküle folyt le az akció.

Szerették volna megszólítani és bevonni azt a korosztályt is a könyvtári napokba, amelyik nehezen mozdul – mondja Endrédiné. A bicskeiek 20 százaléka - 2 ezren - beiratkozott könyvtári tag, a legtöbben gyerekek, 14 év alattiak, s a nyugdíjasok. A gimnazisták hamarabb fordulnak az internet felé, bár a könyvtárban arra is van lehetőség természetesen. Könyvtárközin megkérik a ritkább könyveket is, sok az „élő" program. A könyvdominó jópofa ötlet, a héten tartottak egy próbát, hogyan ideális az elhelyezés, hogy aztán egyet megborítva szépen eldőljön a termek között kacskaringózó sor.

 

Gyors közvéleménykutatás: ki mennyit olvas, mi szeretne lenni? A lányok, Kiss Cintia, Balogh Boglárka, Ludvig Zsanett és barátnőik, Kollár Nikolett, Bátori Ramóna, Király Kitti ügyeskednek a kötetekkel. Négyen is óvónőnek, dajkának készülnek, s azt gondolják: nincs vége a könyves világnak. Lőrincz Áron Dániába készül főiskolára, kommunikáció szakra, Bujár János a közszolgálati egyetemen folytatja tanulmányait. Sokat olvasnak, otthonról ezt hozzák, mondják, ezért is csatlakoztak a könyvdominó rakásához péntek délelőtt.

Mit akartok? Turulmadarat? Magyarország-formát? - kérdezik a lányokat, több fantáziaformával kísérleteznek. Bőséggel használták fel a Nemzeti Könyvtár nagyobb méretű, vaskos bordó köteteit, a kanyarokban a kicsi Magyar Hírmondó és a Téka darabjai sorakoztak – belül is csupa-csupa érték. A gyermekteremben a Mi micsoda? népszerű darabjai alkották a könyvkígyó testét. Fél egy táján a célakció: meglökik az első könyvet. Halk sikkantások, a lányok persze érzelmekkel közelítenek ehhez is, ahogy illik. A fényképész-tanuló kortárs Schleger László mindent dokumentált!

Országszerte rengeteg ötletes programmal tették emlékezetessé a Nagy Könyvtári Beavatást. Bicskén a hét elején általános iskolások közösen vettek részt az öko-napon, a gimisek raklapból készítettek nekik bútorokat az udvaron, színes, vidám figurákat festettek rájuk. Manapság ez divatos alapanyag és dizájn. S lám, a könyv is tárggyá változott ezúttal, noha nagy dominóként nem olvasták őket, hanem építkeztek belőlük. Konkrétan és átvitt értelemben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!