Kultúra

2016.07.17. 18:20

Kondor Kör, három nővel

Székesfehérvár - A Kondor Kör tárlataként hirdette meg A Szabadművelődés Háza azt a kiállítást, amelyen négy alkotó mutatja be munkáit. Látszólag szokásos a felállás: Pinke Miklós állít ki azokkal a tanítványaival, akikre méltán büszke. De ennél jóval árnyaltabb a kép.

Szabó Zoltán

- Egy félreértést kell eloszlatnom - mondja Pinke Miklós képzőművész. - Valójában engem ért az a megtiszteltetés, hogy a három fiatal alkotó, Mihályi Erika, Szűts Angéla és Schrenk Rita Anna felkért, hogy hármójuk Énidő című, közös kiállításán én is szerepeljek. Boldogan vállaltam. Ők azok ugyanis, akik átvették tőlem a Kondor Kör irányítását. Én már több mint harminc év után szerettem volna ezt a feladatot letenni, mert úgy éreztem, belefáradtam. De nehéz volt utódot találni...

A stafétabotot átadó Pinke Miklós és a fantasztikus hármas: Mihályi Erika, Szűts Angéla és Schrenk Rita Anna

Valójában Pinke Miklós csak kettejüket tanította: Ritának négy évig volt rajztanára a Tóparti gimnáziumban, Erika pedig a szakkörbe járt hozzá. Angéla a művésztársa, hiszen ő is a Fehérvári Művészek Társaságának tagja:

- Ők hárman mindannyian művésztanárok: ám családot alapítottak és huzamosabb ideig lekötötte őket az anyaság. Amikor pedig a gyerekeik már egyméteresek lettek, szerettek volna többet foglalkozni az alkotómunkával. S ez a három fantasztikus nő tavalyelőtt egyszercsak megjelent a Kondor Körben - meséli Pinke. - A jelenlétük hihetetlen pezsgést hozott, mintha friss levegővel telt volna meg a szakköri terem. Éppen Dusán, a nemzetközi hírű modell és életművész volt a vendégünk: róla készítettek rajzokat a szakköri tagok. Kiderült, hogy Dusán és a lányok már ismerik egymást, nagyon jó hangulatban és inspiratív légkörben folyt a munka. Náluk szó sincs arról a dadogásról, kezdetlegességről, ami egy jobbára amatőrökkel foglalkozó szakkörben törvényszerű - ezért engem is feldobott az ő jelenlétük. A foglalkozás végén van a szakkörben úgynevezett kipakolás is. Ki-ki megmutatja a kész munkát, és megbeszéljük, hogy sikerült. Ez általában azt jelentette, hogy én beszéltem: elmondtam, ki járt sikerrel, mit lehetne másképpen csinálni. Kiderült, hogy a csajok a korrigálásban is profik, nem nekem kellett megmondani a tutit, mert ők őszintén, de udvariasan előadták a véleményüket egymás munkáiról: hihetetlen jó szellemben folyt ez is. Ráadásul - mivel Rita Úrhidáról járt be, ahová nincs mindig busz - a szakkör végén mindig hagytunk a lányokkal egy kis időt fröccsözős beszélgetésre. Ettől olyan lett ezeknek a találkozóknak a hangulata, mint amikor még én voltam fiatal, és Ujházi Péter vezette a kört. Így aztán boldog vagyok, hogy három klassz nőre hagyom ezt a szakkört. Ők hárman teljesen különböznek, de kiegészítik egymást, összeadódik az energiájuk: az elmúlt tanévben már ők irányították a kört.

Mihályi Erika egyik műve a tárlaton

Az, hogy más-más egyéniségek, a tárlaton szereplő munkákból is kiderül. Schrenk Rita Anna finom színekkel dolgozik - ez adja a harmonikus összhatást. Mihályi Erika az expresszivitásával nyűgöz le bennünket, meg azzal, ahogyan néhány vonallal is képes a figura jellegzetességét megmutatni. Szűts Angéla a legrutinosabb kiállító: láthatóan nagyon tudatosan dolgozik, szeret kísérletezni, egy-egy témát többféleképpen igyekszik feldolgozni.

Schrenk Rita Anna alkotása

Szűts Angéla műve

Ők hárman a Dusánról készült szakköri munkáikat mutatják be, míg Pinke egy régebbi, nagyszerű akt-sorozatával szerepel a kiállításon, A tárlat azt is üzeni: a Kondor Kör nem árvult el ! Legfeljebb több mint harminc év után nem apja van, hanem anyja. Mindjárt három is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!