évforduló

2019.11.02. 12:45

Koncertsorozattal ünnepel a Magyar Nemzeti Múzeum

Széchényi Ferenc 1802. november 25-én fordult engedélyért I. Ferenc császárhoz, hogy tudományos gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa.

Budapest, 2019. október 17. David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédet mond a Harry Hill Bandholtz amerikai tábornok tiszteletére elhelyezett emléktábla avatóünnepségén a Múzeumkertben 2019. október 17-én. A tábornok 1919-ben megakadályozta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kincseinek Romániába szállítását. A háttérben középen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Varga Benedek, az MNM fõigazgatója (b-j). MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Koncertsorozattal és tematikus tárlatvezetésekkel ünnepli alapítását a Magyar Nemzeti Múzeum november 15. és 17. között.

Az intézmény közleménye szerint Purcell, Händel, Scarlatti és Vivaldi művei is megszólalnak a november 15-i nyitókoncerten, amelyen Anneke Boeke régizenész és az Ensemble Cantilene lép fel. A Budapesti Kamarazenei Műhely másnapi koncertjén Telemann műveit hallhatja a közönség, a november 17-i zárókoncerten a Budapest Sound Collectiv Rameau, Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart alkotásait adja elő Dubóczky Gergely, a zenekar alapítója vezényletével.

Az érdeklődők a hangversenyre váltott jeggyel 17 órától megtekinthetik a Magyarország történetét 1703-tól 1990-ig bemutató állandó kiállítást is. A koncertsorozathoz szombaton 17 órától és vasárnap 11.30-tól tematikus tárlatvezetés kapcsolódik, vasárnap a Haydn Barytontrio Budapest közreműködésével.

Széchényi Ferenc 1802. november 25-én fordult engedélyért I. Ferenc császárhoz, hogy tudományos gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt tekintik a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási dátumának.

A dátumhoz kapcsolódva a múzeum 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el a koncertsorozatot, amelynek művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester.

Borítókép: illusztráció / David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédet mond a Harry Hill Bandholtz amerikai tábornok tiszteletére elhelyezett emléktábla avatóünnepségén a Múzeumkertben 2019. október 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában