Kultúra

2017.07.23. 16:45

Verdi Requiemjét méltó környezetben hallhatja a közönség augusztusban

Augusztus 12-én, szombaton 21 órakor csendül fel Verdi Requiemje a Musica Sacra keretén belül.

Szanyi-Nagy Judit

Ebből az apropóból szerveztek beszélgetést szombaton este a Fő utcán, amelynek moderátora Látrányi Viktória, a Fehérvár Médiacentrum hír-igazgatója volt. Beszélgetőtársaival, Vakler Annával, Székesfehérvár művészeti vezetőjével, Selmeczi Gáborral, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertmesterével, valamint Drahos Béla karmesterrel Verdi művéről, illetve a Musica Sacra jelentőségéről beszélgettek.

A Látrányi Viktória hírigazgató által vezetett beszélgetésen (balról jobbra) Vakler Anna művészeti vezető, Selmeczi Gábor koncertmester és Drahos Béla karmester vettek részt

- Ezúttal is olyan témát mutatunk meg az idelátogató zenekedvelőknek, érdeklődőknek, amely az emberi élet alapvető kérdéseivel foglalkozik - mondta a műről Vakler Anna, hozzátéve: - Immár negyedik éve igyekszünk intellektuális élményt nyújtó és érzelmileg egyaránt megragadó előadást választani a Musica Sacrára.

Mint kiderült, Selmeczi Gábor számára ez lesz az első Musica Sacra fellépőként.

- Azok után, amit láttam, hallottam róla, egy igazán megható estre számítok, főként ezzel a zenével - osztotta meg velünk várakozásait a koncertmester. - A mély tartalom mellett külön öröm, hogy a Requiem hangzik majd el itt, hiszen történelmileg is kapcsolódunk ehhez a műhöz: Verdi annak az Alessandro Manzoninak a halálára írta ezt a művet, akinek óriási szerepe van a mai értelemben vett nemzeti államok kialakulásában - tette hozzá.

A beszélgetés során bebizonyosodott: a Requiem egy olyan mű, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és ez igaz mind az előadókat, mind a hallgatóságot tekintve. A mű mindenkit gondolkodásra ösztönöz, arra, hogy megálljanak egy kicsit, és átértékeljék az életüket. Ezért is jelentős a szakrális helyszín, amely a Nemzeti Emlékhely, tehát Szent István egykori Nagyboldogasszony-bazilikája lesz, a magyar királykoronázások első nagy központja. - A hely szellemisége miatt megéri ellátogatni az előadásra, még a szavam is eláll, ha róla beszélek - mondta Drahos Béla, aki a kitűnő szólistákról is szót ejtett: a két Kossuth-díjas énekesnő, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett két, ugyancsak fantasztikus énekes, Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agache (basszbariton) hangját csodálhatja meg a közönség, öt kórus előadása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!