Kultúra

2013.10.31. 12:47

Kívül-belül megújul a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény

Az idén 25 éves fennállását ünneplő székesfehérvári intézményben különleges programokkal várják az érdeklődőket.

feol.hu

November 8-án, pénteken 15 órától nyitott kerekasztal beszélgetés lesz a Deák Gyűjtemény létrehozóival, alkotóival, támogatóival, a Deák Dénes Alapítvány díjazottjaival és fehérvári polgárokkal. Állandó és időszaki kiállítások nyílnak. November 9-én, szombaton a műgyűjtés lesz a középpontban.

A képtár az alábbi közleményt jutatta el lapunkhoz: „Megújulunk kívül és belül, új arculat - színekben, formákban. Fontos szempont, hogy angolul is megjelenjünk a városban és a világhálón, hogy az itt élő külföldiek, a turisták is vihessék a gyűjtemény hírét és élvezhessék a látogatásokat.

Szeretnénk megváltoztatni a múzeumokról alkotott véleményt, miszerint az ilyen intézmények unalmasak, kötelezőek Csak ne kelljen az iskolában lenni, úgy esetleg jó

Hogy hogyan tesszük?

Bevezetjük a hétvégi nyitott műhelyeket, ahol minden korosztály számára ajánlunk programokat. A hétvégi betekintéseknek köszönhetően egyrészt informálódni lehet a programokról, másrészt átsétálva a képtáron újra és újra találkozhatunk a régebbi és új művekkel.

Megszokjuk, megszeretjük, otthon leszünk benne. Új közösségi teret hozunk létre.

Megújítjuk a múzeumpedagógia programot, úgy, hogy a művész személyiségét, életét járjuk körül és onnan jutunk el az alkotásig.  Megszemélyesíteni, magunkénak tudni, megismerni emberként a művészeket, eközben észrevétlenül rögzül bennünk az alkotó neve és a hozzá társított kép is.

A feladatok minden korosztály számára alkalmazhatóak, természetesen minél előbb találkozik az illető programmal, annál hatékonyabban és tartósabban marad meg az emlékezetben.

A cél: megszerettetni a művészetet és nem kötelezni!

Deák Dénes megálmodott egy gyűjteményt, mely a belváros szívében az Oskola utca 10 szám alatt található. A kollekció a 20. századi magyar képző- és iparművészet anyagából válogat.

A műtárgyak jelentős részét Deák Dénes budapesti műgyűjtő adományozta Székesfehérvárnak 25 évvel ezelőtt.  Ma összesen 260 művész, 895 alkotását őrzi.

Elindítottuk az új Facebook oldalunkat, melyet minden nap frissítünk.  Az oldal leginkább a múzeumpedagógiai foglalkozásokat népszerűsíti, de rendszeresen hírt ad magyar és külföldi kiállításokról és programokról.

Jövőbeli tervünk a múzeumi bolt folyamatos fejlesztése és bővítése. A 25. évforduló alkalmából nem csak reprodukciókat, albumokat és képeslapokat lehet majd kapni, hanem olyan tárgyakat is, amelyeket a hétköznapokban minden korosztály tud használni.

Eddig történt

A Deák Gyűjtemény állandó anyagán felül izgalmas tárlatokkal találkozhattunk: voltak olyan kiállítások, melyek a gyűjtemény anyagához szervesen kapcsolódtak: egy-egy a gyűjteményben szereplő művész más múzeumokban található műveinek bemutatása (Czimra Gyula, Tihanyi Lajos, Vaszkó Erzsébet festőművészek), vagy egy-egy-adott műfaj vagy korszak (Elvont táj - absztrakt tájábrázolások; Három a tánc/Magyarországi táncábrázolások 1686-1940) elevenedett meg a képtár falai között. De nem csak mi fogadunk más múzeumokból képeket kiállításainkhoz: a Deák gyűjtemény anyagából folyamatosan kölcsönzünk nagyobb kiállítások részére  - Nyolcak, Magyar Vadak bécsi, pécsi és párizsi kiállításai.

1995 óta a Székesfehérvári Művészek Társaságával közösen üzemeltetjük a Pelikán Galériát, mely a társaság és meghívott alkotóik kiállítóhelye.

A képtár 2008 óta olyan híresebb alkotók kiállításait is befogadja, mint a Bübali Kft-vel közösen szervezett Salvador Dali, Munkácsy Mihály, Szinyei-Merse Pál, Rippl-Rónai József vagy a Szent István Király múzeummal közösen rendezett Csók István tárlat.

Rendezvénysorozatunk a Deák Szalon keretében - a tárlatok során - érdekes szabadegyetemek, előadások (általában egy-egy szakterület szakértőjével), adventi és jazz koncertek, kortárs irodalmi estek színesítették a választékot.

Kétévente külső helyszínen szervezzük és rendezzük meg a Fehérvár Szalont, mely városunk professzionális és amatőr művészeinek seregszemléje

Szervezői vagyunk olyan rendezvényeknek, mint a Kortárs Művészeti Fesztivál (immáron 15 éve), a Székesfehérvári Művészek Társasága és meghívott alkotótársaik számára rendezett Művésztelepek, valamint a Hetedhét Játékfesztivál.

Múzeumpedagógiai kínálatunkban a játszóházaktól, a családi hétvégéken, vetélkedőkön és rajzversenyeken át a múzeumi órákig sok minden megtalálható volt: nálunk bontott szárnyat a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület is, 2008 óta főállású múzeumpedagógusok várják fiatalabb látogatóinkat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!