Kultúra

2010.03.16. 14:56

Kiss Tibor lovagkeresztet kapott

Dunaújváros - Rapid telefonos randevún kérdeztük az immár lovagkereszttel is méltán díjazott Kiss Tibort: milyen is az, amikor egy honi rock and roll sztár állami kitüntetést vehet át?

Szabó Szabolcs

- Köszönöm remekül, bár még küzdök némi kialvatlansággal - sikerült tisztesen megülni az eseményt. Mivel a Budapest Báros csapatból Lovasi Bandi Kossuth-díjat, Farkas Robi pedig Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott, így közösen adtuk meg a módját egy fővárosi lakásban. Robiék családja volt a vendéglátó, és hát ők tudnak mulatni, ráadásul elképesztően főznek. Egy lakodalmat rá lehetett volna szervezni erre az estére. Ez az őszinte öröm egy közös zenélésben csúcsosodott ki.

- Rock and roll sztárok magasrangú állami díjesőben. Nem fura?

- Őszintén szólva, amikor először felhívtak, hogy átvenném-e ezt az elismerést, rákerestem a világhálón. Azután büszkén rábólintottam. Semmilyen cinikus, ironikus ízt nem érzek e mögött. Persze eleinte megszeppen az ember, húha itt a lovagkereszt, meg miegymás, de később mindez letisztul. A zenészcimborákkal még ugratjuk egymást, de hát minden csoda három napig tart. Ez egy pont olyan elismerés, amit meg lehet mutatni szülőknek, rokonoknak. Jól esik, büszkék vagyunk rá, de megyünk tovább. Nagyjából ennyi...

- A többes szám vélhetően a quimbys tagság egészére is utal.

- Természetesen. Mi egy közösségben dolgozunk. Együtt vagyunk sikeresek, vagy épp sikertelenek.

- Lovasi a napokban úgy fogalmazott: lehet most érkezett be a generációnk. Te miként látod ezt?

- Szerintem sem annyira meglepő, hogy néhány, a hazai könnyűzenében munkálkodó emberke állami díjat kapott. Az elismerések nem véletlenszerűek. Minimum tizenöt-húsz évi munka, kitartás, küzdés van e generáció tagjai mögött is. De ide sorolnám még ef Zámbó István képzőművészt, aki szintén most kapott Munkácsy-díjat, vagy Csík Janit is, a Csík Zenekarból. Nagyon jól esett sokunknak, hogy együtt vehettünk át ilyen rangos elismerést. Még egy picit örülünk, de hát az élet megy tovább, nem erről szólnak a napjaink. Nem kell ezt túlmisztifikálni. Ugyanolyanok maradtunk, mint eddig voltunk: egyszerű, izzadt rockzenészek. Költészet napja körül, április 9-én megyünk haza, a Quimby Teátrummal a Bartókba, utána pedig közös levezetés a Frenk koncerten.

Forrás: dh-online

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!