Kultúra

2017.08.14. 17:35

A Szabadművelődés Házában nyílt meg Móder Rezső, Várnai Gyula és Páhi Péter tárlata

SZÉKESFEHÉRVÁR Dunaújvárosi és kulcsi képzőművészek kiállítása látható A Szabadművelődés Házában. A megnyitón egyedi hangulatú performansz követelt magának figyelmet.

Majer Tamás

Móder Rezső, Várnai Gyula és Páhi Péter közös kiállításának címe: Árnyjátékok. Várnai Gyula - ő képviseli idén hazánkat a Velencei Biennálén - videóinstallációja, Móder Rezső üde, derűs érzeteket előhívó festményei és a kulcsi illetőségű Páhi Péter riszájkling műtárgyai képezik a tárlat alkotásait. A megnyitót ezúttal nem beszédek, hanem egy multimédiás performansz bemutatása tette eseménnyé. A formakereső, összművészeti megmozdulás során Móder Rezső fémtárgyakon "játszott" ütős fémzenét. Az ősi ritmusok követésének szándékát az időntúliságot és a kozmoszt megidéző vizuális hatások bonyolították. Páhi Péter gyakran dolgozik kidobásra ítélt anyagokkal, holmikkal. Székesfehérvárra is ilyeneket hozott el: egy evezőlapátot, egy konzervdobozt, egy téglát és egy pár gumicsizmát, persze átlényegítve, megdolgozva.

A megnyitón már a performansz fényeiben: Várnai Péter mint közreműködő, Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója és az alkotók, Várnai Gyula, Móder Rezső és Páhi Péter Fotó: Sági Vanda

- Ezeknek a tárgyaknak a nagy része azért izgi, mert én az anyagköltséget nem nagyon szeretem - tréfált a művész. - Nálam az új helyzetbe hozás a leglényegesebb - utalt azért az alkotás filozófiájára is Páhi. Műtárgyait - bár van címük - A Szabadművelődés Házában cím nélkül állíttatta ki, úgy érezte, hogy a közös tárlat ezt kívánja meg. Ő is csatlakozott ezzel a tárlat látogatóiból szabad értelmezéseket megkövetelő attitűdhöz, amelyet a nyitó performansz már előrevetített. - Alapvetően ez, amit itt produkálunk, szabad asszociációs gyakorlatok sora, persze valamennyire megkomponálva - mondta a megnyitóról és a kiállításról Várnai Gyula, utalva arra is, amikor a vetítés során kivágott figurák, köztük például dinoszauruszok is beólálkodtak a játékos, humorral átitatott előadásba.

Várnai Gyula elmondta, a tárlat munkáinak kiválogatása során nem alkalmaztak sajátos tematikát. Mindenki a kedvenceiből válogatott, s ezekből - véleménye szerint - egy könnyű, nyári kiállítás kerekedett ki.

Móder Rezső kiállított festményeiről ordít a dunaújvárosiság. - Ott nőttem fel, ott élek - felelte erre a megállapításra az alkotó, aki már hatévesen eldöntötte, festőművész lesz, mert ő is hozzá akart tenni városa fejlődéséhez. - Rengeteget rajzoltam, a lépcsőházat is, ahol laktunk, telerajzoltam csendéletekkel - emlékezett vissza. - Amit most mondok az a leglényegesebb: a művészet nem öncélú! A közösségünkért, a városunkért, a csoportjainkért és a nemzetért dolgozunk, alkotunk. Mindig azon vagyunk, hogyan legyünk jók és még jobbak ebben - adott az eszmeiségébe is bepillantást Móder Rezső. Bizonyára ezért is keresi mindig az új formákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!