különleges album

2018.01.26. 16:23

Kiállítás nyílik Cseh Tamás grafikáiból

Cseh Tamás nem hagyott hátra maga után komplett festői-grafikai életművet, a megmaradt anyag töredékes, kísérletező alkotót mutat izgalmas gondolatkísérletekkel.

Cseh Tamás grafikáiból nyílik kiállítás az újbudai Gross Arnold Galériában. A 2009-ben elhunyt előadóművész a napokban lett volna 75 éves, a tárlat kevéssé ismert képzőművészeti tehetségét mutatja be.

„A válogatás szerény emlékezés az évforduló kapcsán, az anyag a művész hagyatékát gondozó Cseh Tamás Archívumból állt össze. Az énekes, dalszerző zenei karrierje előtt tíz éven át dolgozott rajztanárként, képzőművészeti munkáinak többsége grafika volt, de festett is”

- mondta a tárlatot péntek este megnyitó Szilágyi Gábor művészettörténész.

Gross András, Gross Arnold grafikusművész fia, a galéria vezetője bemutatja a Cseh Tamás (1943-2009) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár grafikáiból nyílt kamarakiállítást a Gross Arnold Galériában
MTI Fotó: Kovács Tamás

Mint kifejtette, Cseh Tamás nem hagyott hátra maga után komplett festői-grafikai életművet, a megmaradt anyag töredékes, kísérletező alkotót mutat izgalmas gondolatkísérletekkel. Szilágyi Gábor kiemelte, hogy Cseh Tamás számos képverset készített, ami az irodalom és a képzőművészet határterülete.

„Képversei egyfajta létállapot-rögzítések, betűkből, szövegekből álló figurakeresések. A kiállításon lesz néhány gyerekkori rajza is, ezek picit utalnak későbbi rajzaira és zenei pályájára. Szintén fiatal korából származik indiános sorozata, amelyek kvázi illusztrációk egy történethez, hiszen Cseh Tamás a hatvanas évek elejétől indiántábort működtetett Bakonybélben”

- jegyezte meg a művészettörténész.

Szólt arról, hogy az „indiánozás” nem választható el az adott kor berendezkedésétől, annak vállalása is volt, miként vonulhatott ki az ember az akkori valóságból és fordult saját mesevilágába.

„Cseh Tamás akár jó képzőművész is lehetett volna, hasonlóan avantgárd, lázadó hozzáállású, mint amilyen zenész és előadó volt. A most összegyűjtött képzőművészeti anyag azt mutatja, hogy grafikáiban saját belső világot próbált megformálni, ahogyan zenéjében is nagyon egyéni utat választott”

- mondta Szilágyi Gábor.

Cseh Tamás művei a kiállításon
MTI Fotó: Kovács Tamás

A kiállítás most szombattól március 3-ig látogatható a Gross Arnold Galériában. A tárlaton megvásárolható a Cseh Tamás grafikáit tartalmazó album, amelynek anyagát Balás Eszter, Jankovics Marcell, Mihály Gábor és Cseh András válogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!