négy új bemutató tervével

2019.08.28. 16:32

Kezdődik a balettszínház második évada

Új tagokkal, négy új bemutató tervével kezdi meg az újabb évadát a Székesfehérvári Balett Színház.

Bokros Judit

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A társulat igazgatója, Egerházi Attila és Brájer Éva alpolgármester szerdán számolt be a részletekről a sajtó előtt, a társulat jelenlétében.

Brájer Éva úgy fogalmazott: egyedi döntés volt az önkormányzat részéről tavaly a balettszínház megalapítása, s a táncosok érzékelhetően hamar és szeretettel váltak fehérvárivá. Az első évadban több mint húsz előadásuk volt, hatezernél több nézővel, ami ígéretes szám. A darabokkal Fehérváron kívül is felléptek, számos rendezvénybe kapcsolódtak be, így a városmarketingért is tettek. A nehézséget a saját épület hiánya jelenti, ám a táncosok és a kollégák ezt is türelemmel viselik.

Egerházi Attila szerint az elmúlt év közös siker, s ebben a fehérvári közönségnek is nagy szerepe van. Az első évad sikeres előadásai és a vendégszereplések felsorolása után az igazgató bemutatta a társulat új tagjait. Elmondta: tizenhárom táncossal és hét gyakornokkal vágnak neki az új évadnak. A tizenháromból heten teljesen újak, s köztük van Vladan Jovanovic balettmester, akinek a szerződtetésével egy hiátust sikerült megszüntetni. Balettmesterként Cristina Porres Mormeneo magántáncos és balettmester munkáját segíti majd. Vladan Jovanovic több külföldi társulatnál táncolt és tartott gyakorlatot. A többiek is igen tehetségesek és kiváló táncművészek, van közöttük például magyar-olasz származású is. A hét nem kevésbé ígéretes gyakornok között négy új van, s egyikük magyar.

A darabokról szólva elhangzott: műsoron marad például a Diótörő, valamint a Rómeó és Júlia, de a Bolero-esteket is lehet majd látni alkalmanként, vendégjátékként. Az első új produkció bemutatóját október 16-ra tervezik, ez a Homokrajzok című, három egyfelvonásos darabot tartalmazó est lesz.

Az első egy lírai mű, amely az Eltűnőben címet viseli és norvég koreográfus viszi színre, a második a címadó „Homokrajzok” koreográfi a Egerházi Attilától, a harmadik ugyancsak tőle a Félhomály című balett.

Az első csoportkép az új tagokat is felvonultató társulatról a Csónakázó-tó partján Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A második produkciót februárra tervezik: a „Vendégségben Kafkánál” egy táncdráma lesz. Az Aladdin című mesebalettet tavasszal, a Pelikán Kamaraszínházban láthatja majd a közönség, 2020 júniusában pedig, a Trianon-évfordulóhoz kötődve a Nemzeti Táncszínházzal közösen állítják színpadra az Idegenek című táncdrámát, Kocsák Tibor zenéjével.

Újdonság, hogy az előadásokra már bérletet is kínálnak, két korosztály számára.

Egerházi Attila hozzátette, hogy ezután is lesznek tájelőadások, és fontos számukra a táncszínházi nevelés, így további programot terveznek a középiskolásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában