Nemzeti sorstragédia

2019.06.05. 19:20

Képeskönyvet írt Trianonról Jankovics Marcell

A szerző a tőle megszokott eleganciával, fanyar humorral és virtuozitással ad gazdag, mélyreható ismeretanyagot.

Forrás: Magyar Hírlap

A nemzeti összetartozás emléknapján mutatták be Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész, művelődéstörténész, író, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökének Trianon című képeskönyvét a Kódex Kulturális Központban – olvasható a Magyar Hírlap tudósításában.

Az eseményen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében elmondta:

június 4-e a nemzeti összetartozás napja 2010 óta, amellyel Trianonra, a magyarság életében bekövetkezett legfájdalmasabb eseményre emlékezünk. A legkegyetlenebbül velünk bántak el a trianoni békediktátum megalkotói

– foglalta össze Szász.

Mint hangsúlyozta, három és fél millió magyar ember élete egy tollvonással idegenbe szakadt. Illetve belső ellentmondások követték egymást a békeszerződés aláírása után.

Jankovics Marcell kötete azonban a tőle megszokott eleganciával, fanyar humorral és virtuozitással ad gazdag, mélyreható ismeretanyagot a mohácsi vésztől egészen Trianonig.

A Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője beszélgetett a szerzővel.

Arra a kérdésre, hogy miként jelenik meg a gúny a rajzokon, Jankovics Marcell elmondta: ezek az alkotások gúnyrajzok, de nem karikatúrák.

Majd hozzátette: a szituáció a fontos, egy-egy alakot, központi figurát sokféleképpen, de többnyire mozgásban próbálta megrajzolni. Így az animátori munkássága is érződik ezeken a képeken.

Mint rámutatott, Trianon okainak bemutatása volt a könyv vezérfonala, és ehhez egészen 1526-ig kellett visszamenni. Ahogy egyébként a Monarchia széthullása is megjelenik a kötetben.

A két éven át készült kötet a rajzokon kívül szövegeket is tartalmaz, amelyek árnyalják a kilencvenkilenc évvel ezelőtti eseményeket.

Borítókép:

Jankovics Marcell (balra) és Rácz András (jobbra) a Kódex Kulturális Központban tartott könyvbemutatón

Forrás: Magyar Hírlap / Ficsor Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában