Kultúra

2017.02.20. 21:50

Képes a nézők szívére hatni

MTI-FMH-információ - Mint arról beszámoltunk, a Testről és lélekről, Enyedi Ildikó alkotása nyerte a 67. Berlini Filmfesztivál (Berlinale) fődíját, az Arany Medvét.

FMH-információ

A Testről és lélekről alkotói nagyon sokat dolgoztak "saját nyomaik eltüntetésén", mert olyan filmet akartak készíteni, amely "a nézőben jön létre, és nem a vásznon" - mondta a legjobb filmnek járó díjjal kitüntetett alkotás rendezője, Enyedi Ildikó.

A rendező kiemelte: sok olyan értékes, nagyszerű film van, amelyben az alkotó közvetlenül szól a nézőhöz, a Testről és lélekről készítői viszont "másra esküdtek fel", és rengeteg energiát fordítottak arra, hogy "eltüntessék az útból" saját magukat. Az erős stilisztikai elemek arra irányították volna a figyelmet, hogy "itt valami koncepció, erős állítás van", a legjobb filmnek járó Arany Medvével kitüntetett magyar mű azonban más hatásmechanizmussal dolgozik.

Enyedi Ildikó, a film rendezője (elöl) és a szereplők: balról Tenki Réka, Morcsányi Géza, Borbély Alexandra és Nagy Ervin Fotó: forrás:-MTI/AP/Markus Schreiber

A Testről és lélekről "szerény film akar lenni", amelyben az alkotónak nem az a szándéka, hogy "szózatot intézzen a nézőhöz", hanem csak "finoman hagyni akarja élni a vásznon a két főszereplőt, és meg akar mozdítani valamit a néző szívében".

Ehhez sok munkára és nagy alázatra volt szükség minden alkotótárstól, és végig nem lehetett tudni, sikerül-e elérni, hogy a néző ne "kombináljon", hanem "elemi módon, az érzelmek szintjén" reagáljon a filmre. Végül aztán a berlini premieren kiderült, hogy a nézőtéren beindul "az érzelmi hullámvasút, úgyhogy valamit mégiscsak sikerült összehoznom" - mondta a rendező.

A Testről és lélekről főszereplője Borbély Alexandra, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja, és Morcsányi Géza, akinek ez az első színészi alakítása. A filmben látható többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is. Enyedi Ildikó arról is beszámolt, hogy a díjátadó gála után a zsűritagok valamennyien odamentek hozzá, gratuláltak, és azt mondták neki, hogy ha a fesztivál szabályzata engedte volna, még több díjat adtak volna filmjének. Kitüntették volna Borbély Alexandrát, de Herbai Máté operatőrnek, sőt, Lukács Péter hangmérnöknek is "biztosan adtak volna díjat".

Jelenet Török Ferenc 1945 című, közönségdíjas alkotásából Fotó: katapultfilm

A film világforgalmazójánál, a berlini Films Boutique-nál elmondták, hogy már 35 országban állapodtak meg forgalmazókkal a Testről és lélekről bemutatásáról. Azonban "ez még az Arany Medve elnyerése előtti adat" - tették hozzá. A Testről és lélekről egyébként az Arany Medve mellett a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén. A magyarországi premiert február 26-án tartják Budapesten, a 3. Magyar Filmhéten, a magyar mozikban március 2-tól vetítik Enyedi Ildikó filmjét.

A Berlinálén sikerrel szerepelt egy másik magyar film is. Török Ferenc 1945 című alkotását a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban mutatták be. A dráma a harmadik díjat kapta a közönségszavazáson. Török Ferenc filmje Szántó T. Gábor novellája alapján készült, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A szereplőgárda kiváló, Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb karaktereket a történetben. Az operatőr Ragályi Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!