Kultúra

2009.05.08. 02:28

Képek a lebegés gyönyörűségéről

Székesfehérvár - Swierkiewicz Róbert képzőművész különleges hőlégbalon-sorozatából nyílt tegnap kiállítás A Szabadművelődés Házában.

Gábor Gina

Grafikusművészként szerepel a tárlat meghívóján, de méltatói nem győzik vele kapcsolatban emlegetni: annyiféle műfajban dolgozott már pályafutása alatt, hogy lehetetlen próbálkozás bármelyik műfajba is besorolni . Abban azonban méltatói egyetértenek: Swierkiewicz Róbert kortárs művészetünk utóbbi évtizedeinek egyik legerőteljesebb és legszabálytalanabb mestere. Olyan alkotó, aki szabadon, magabiztosan közlekedik a kortárs művészet stílusai, áramlatai között, és műveihez a legkülönbözőbb eszközöket használja fel..

A Szabadművelődés Házában látható kiállításán a hőlégballon iránti szenvedélyét mutatja meg nekünk. A vonzalom persze, többrétegű: Swierkiewicz számára egyszerre jelenti a hőlégballon formája - mint óriási képfelület! - iránti vonzódást, és az égi kalandozás szépségét.

A megnyitó előtt arról kérdeztük az alkotót: miként talált rá a hőlégballonra?

- Ehhez a nyolcvanas évekig kell visszanyúlni: akkor nagyon intenzíven bekapcsolódtam a nemzetközi mail art mozgalomba: küldtem és kaptam a művészeti üzeneteket. A szobámban a falra rögzítettem egy 1917-es, archív fotót, egy Tungsram villanykörtéről: ezen kaptak helyet a művésztársaimtól kapott üzenetek. A villanykörte-fotó - mint a mail artok hordozója - csakhamar betelt, ráadásul nem volt mobilizálható. Később megismerkedtem a hőlégballonozással, és felébredt bennem a vágy, hogy birtokoljak is egy hatalmas ballont - amit egy szponzor segítségével sikerült megszereznem. Így vált lehetővé, hogy a mail artos barátaim nevét festékszóró pisztollyal sorra ráírjam az óriási, lebegő felületre.

Ezzel a különleges hőlégballonnal járt találkozókra, fesztiválokra: az ott készült fényképek nyomán született A Szabadművelődés Házában látható sorozat. A fotó Swierkiewicz számára csak afféle kiindulópont, hiszen a felvételt - a print átfestésével - a képzőművészet eszközeivel átlényegíti: megmutatja mindazt, aminek érzékeltetésére a fotó kevés. A lebegés gyönyörűségét, a nyugalmat, ami ott fenn elfogja az embert, aki a levegőből csodálkozik rá a természet szépségére... Műveit látva még a félősöknek is kedve támad vele tartani: átélni a kosár felemelkedését, a gyors sodródást vagy az égen úszás élményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!