Kultúra

2017.08.27. 17:35

Kedvcsináló múzeumi este harmincas évek öltözékeivel, táncaival, muzsikájával

SZÉKESFEHÉRVÁR Zsúfolásig megtelt a Csók István Képtár, ahol komoly és üdítően laza programot egyaránt kínáltak a Színek és színek megint című kiállításhoz kapcsolódva.

Gábor Gina

A fehérváriak előtt elsősorban Aba-Novák Vilmos monumentális alkotásai ismertek, most azonban átfogóbb képet rajzol az alkotóról a Csók István Képtár kiállítása. Felvonultatja festészetének fontosabb sajátosságait, nyomon követhetjük, miként változott művészete, miféle technikai megoldásokkal élt pályafutása különféle korszakaiban, és milyen témák izgatták... A kiállításon időről időre szakemberek tartanak tárlatvezetéseket. Legutóbb azonban ezen túl egy megkapó Aba-Novák festményt állítottak a program középpontjába: a híres Laura-festményt.

Sokan voltak kíváncsiak arra a tárlatvezetésre, amelyet Aba-Novák Vilmos unokája Kováts Kristóf tartott, aki az emeleti, a francia-magyar kapcsolatoknak emléket állító pannótól egészen a földszinti cirkusz-tematikájú képekig kalauzolta a látogatókat.

A vállalkozó kedvű, csinos hölgyek nemcsak a kalapokat, ruhákat próbálták fel nagy örömmel és kíváncsisággal, hanem többen még egy közös fotón is szívesen szerepeltek a jóhangulatú esten

Ám emellett rengeteg látogató tett eleget a felhívásnak: „Legyél te is Laura!" A kiállítás két kurátora, Gärtner Petra és Izinger Katalin ugyanis a Vörösmarty Színház jelmeztárából a '30-as éveket idéző ruhákat, kalapokat válogatott. Ezeket próbálhatták fel a hölgyek a tárlaton egy paravánnal elkülönített öltözőben, hogy Lauraként jelenhessenek meg. Csodálatos átalakulásokat láthattunk egy-egy pöttyös ruha vagy fekete-rózsaszín rojtos öltözék és jellegzetes kalap jóvoltából. Hosszú sor kígyózott a fotósaroknál, ahol az Aba-Novák-festmény inspirálta miliőt rendezték be, hogy a vállalkozó kedvűeket Lauraként örökítse meg Igari Balázs.

Nagyszerűen állt a '30-as éveket idéző, jelmeztári fejfedő Szombati Zsuzsannának, akit a barátnője beszélt rá a fotózásra. A múzeumi estre - a szervezők felhívása nyomán - Zsuzsanna egyébként a saját nyári kalapjában érkezett:

- Jó érzés volt ebben sétálni - tartást ad a kalap, nőiesebbnek érzi magát tőle az ember - tette hozzá.

Nagyszerűen áll a korszakra jellemző kalap Szombati Zsuzsannának is, akit a barátnője beszélt rá a fotózásra Fotók: Igari Balázs

Vasné Nyilas Gabriellára azért figyeltünk fel, mert hasonló színű kalapban érkezett a fotózásra, mint a festményen látható Laura:

- Az édesanyám kalapgyűjteményéből való ez a darab, és egy árnyalattal zöldesebb, mint ami a festményen szerepel - mondta. - Sajnos, kevés alkalom nyílik arra manapság, hogy egy nő kalapot viseljen, ezért gondoltam, hogy legalább most élek a lehetőséggel...

Az öltözékhez sminket is lehetett kérni Végh-Szirmai Iréntől, a Vörösmarty Színház táncosától. Azt mondta, a festmény alapján dolgozik, de a korszakra is a „füstösen" kontúrozott szemek, a piros rúzzsal festett ajkak jellemzőek. Irén emellett a hölgyek szemének színéhez és formájához is igazította a sminket.

A képtár előtt szólt a jazz: Mits Marci és Szabó Dávid muzsikált

A képtár előtt, az árkádok alatt az asztaloknál koktélokat kortyolva hűsölhettek a látogatók, miközben a két kiváló zenész, Mits Marci és Szabó Dávid jazz standardokat adott elő. Este a Paraba Swing Club táncosai - a pöttyös ruhájú, csinos lányok és Bokor Attila - idézték fel 1930-as évek Amerikájának világát.

Mindenütt lelkes, mosolygós látogatókkal találkoztunk: egyikük, Hódosi Enikő több mint 25 esztendeje Bécsben él, látogatóban járt Fehérváron. Az újságban olvasott a programról. Hasonló kedvcsináló estekre szívesen eljár Bécsben is. Az emberek szeretik, ha a tárlatokon számítanak az aktivitásukra - mondta. Ez az est is igazi kedvcsinálónak bizonyult, vélekedett, hiszen felkeltette az érdeklődést a '30-as évek világa iránt és ráirányította a figyelmet Aba-Novák művészetére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!