Kultúra

2009.11.05. 19:31

Kányádi Sándor életműdíjat kapott

FMH - Életműdíjjal tüntette ki Kányádi Sándor költőt a Romániai Magyar Könyvescéh (RMKC) - jelentette be csütörtökön a XV. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár megnyitó ünnepségén Káli Király István, a céh elnöke.

MTI

A marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában 220 négyzetméteres felületen 39 kiadó és könyvkereskedő, köztük 11 magyarországi állítja ki könyvújdonságait. Ez a legnagyobb könyvvásár mind a kiállítók számát, mind a bemutatott könyvújdonságok mennyiségét és minőségét tekintve - jelentette ki az MTI-nek Káli Király István, a vásárt szervező RMKC elnöke. Hozzáfűzte: az elmúlt évekhez képest mintegy 20 százalékkal nőtt a kiállítófelület.
A vásár megnyitóján Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere köszöntötte a könyves szakma nagy számban megjelent képviselőit és a könyvbarátokat. Péliné dr. Baán Éva a magyar oktatási és kulturális minisztérium képviseletében elmondta: a tárca kiemelten támogatja a marosvásárhelyi nemzetközi könyvvásárt, mint a Magyarország határain túl szervezett legnagyobb magyar könyves rendezvényt.
Káli Király István köszönetet mondott a kitüntetett Kányádi Sándornak, az idén 80. életévét ünneplő alkotónak. Az ünnepelt a nyomtatott szó és a könyv szépségeiről szólva úgy fogalmazott: amit az ember "magához kezesít" - lovat, kutyát vagy könyvet -, az mindvégig kitart mellette. A könyv mellett élni kell a modern technika által felkínált lehetőségekkel is - fűzte hozzá, megállapítva: "Nem kell megijedni az informatika fejlődésétől, a világhálóra fel kell hurcolkodnunk szellemi javainkkal". Úgy vélte, ez is legalább annyira fontos követelmény a jelenben, mint amilyen fontos volt hajdanán a kereszténység felvétele, amely lehetővé tette a magyarok számára, hogy Európában maradhassanak.
A megnyitó ünnepségen kiosztották a céh Szép Könyv 2009 díját is. Szépirodalom kategóriában a csíkszeredai BookArt Kiadó által megjelentetett, Richard Wagner tollából született Ingóságok című kötet kapta a szakmai elismerést. A legszebb gyermekkönyvnek Wass Albert A törpék és az óriás című kötete bizonyult a marosvásárhelyi Mentor Kiadó gondozásában. A művészeti albumok kategóriában Banner Zoltán Gaál András című monográfiája kapta az elismerést.
 A könyvvásár csütörtökön 10 és 19, pénteken és szombaton pedig 9 és 19 óra között várja a könyvbarátokat. Kísérőrendezvényként könyvbemutatókat, tárlatmegnyitókat tartanak, a szerzők dedikálnak, pénteken pedig Kányádi Sándort köszöntik a Nemzeti Színház nagytermében, a Kaláka együttes az ünnepelt megzenésített verseiből összeállított koncerttel lép színre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!