Kultúra

2010.10.12. 06:27

Jótékony célú licit, ef-Zámbó művekkel

A Volt fesztivál szervezőinek felkérésére hűtőszekrényt, mosógépet, mikrohullámú sütőt és biciklit is műtárgyakká alakított át ef-Zámbó István festőművész. Az alkotásokra október 4-től lehet licitálni a legnagyobb hazai internetes aukciós portálon. A bevételekből hátrányos helyzetű gyerekek művészeti oktatását támogatják.

Gyuricza Ferenc

Az egykori használati eszközök műtárgyakká történő átalakítása már a fesztivál idején, Sopronban, az ott szórakozó közönség szeme láttára megkezdődött, a befejezésre csak a közelmúltban került sor. Ef-Zámbó István hónapokon át dolgozott szentendrei műtermében, ezen időszak alatt négy használati eszközt alakított át egyedi, a gyűjtők számára felbecsülhetetlen értékű műtárgyakká.

- Ef-Zámbó Istvánnal évek óta dolgozunk közös projekteken - mondta Lobenwein Norbert, a Volt fesztivál egyik főszervezője. - Még 2009-ben a rendszerváltás és a Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából egy Trabantot öltöztettünk át, ezt az alkotást a Terror Háza Múzeumnak ajándékoztuk. Az idei közös akciónktól azt várjuk, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek művészeti támogatására igazán jelentős összeg gyűlik össze.

A Volt fesztivál szervezői és ef-Zámbó István az árverés teljes bevételét az Igazgyöngy Alapítvány javára ajánlják fel. A civil kiemelten közhasznú szervezet elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás, a szociálisan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése, valamint továbbképzések, tanfolyamok szervezése pedagógusok számára.

- Megtiszteltetésnek vettem a Volt fesztivál szervezőinek felkérését - mondta ef-Zámbó István. - Szeretem az olyan szokatlan feladatokat, amelyek az én érdeklődésemet is felkeltik. A munkát a Volt fesztiválon kezdtem el, ahol az érdeklődő közönség is bepillanthatott a művek születésének első fázisába, befejezni azonban csak a szentendrei műtermemben tudtam, ehhez a speciális munkához ugyanis stúdiókörülményekre volt szükség. Külön öröm számomra, hogy az árverés bevételéből hátrányos helyzetű gyerekek művészeti oktatását támogatjuk. Úgy gondolom, művészeknek, szervezőknek, és mindazoknak, akik megtehetik, kötelességük támogatni a rászorulókat.

A négy műtárgyat a budapesti Gödör Klubban állítják ki. Licitálni rájuk október közepéig lehet, a nyertesek a műalkotásokat október 17-én, a Szegénység elleni küzdelem világnapján vehetik át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!