Kultúra

2016.08.29. 14:10

Jól fog állni a társulatnak - Sikeres és népszerű a színház, jelentette ki az igazgató

Székesfehérvár - Színház, tele élménnyel, idézte a teátrum kiadványát Szikora János igazgató. Magunk közt szólva, tette hozzá, azzal lehetne ezt kiegészíteni, hogy színház, tele munkával.

Szabó Zoltán

Évadnyitó társulati ülést tartottak tegnap a Vörösmarty Színházban, ahol a hagyományoknak megfelelően a fenntartó, a fehérvári önkormányzata is képviseltette magát. Brájer Éva alpolgármester hosszú éveket átívelő köszöntőjében emlékeztetett arra a fontos döntésre, amikor a város a befogadó színház helyett az önálló társulat, műhely létrehozása mellett foglalt állást. Néhány éve pedig úgy határoztak a képviselők, hogy a teátrum vezetését Szikorára és kollektívájára bízzák. A 2016-17-es évaddal öt szép évnek érnek a végére, tette hozzá Brájer.

Legutóbb, néhány héttel ezelőtt az évadzáró társulati ülésen készíthettünk a társulatról csoportképet. Most, az évadnyitón is felálltak a színpadra a kedvünkért
Fotó: Koppán Viktor

A nyár is tele volt élménnyel és munkával, vette át a szót az igazgató, utalva az Anconai szerelmesek sikeres bemutatójára. (A darabot egyébként Gyulán is nagy tetszéssel fogadták.) Emellett részt vettek a POSZT-on is. A most kezdődő évad néhány bemutatójához szubjektív reflexiókat fűzött Szikora. Például az 56 csepp vér című musicalhez, amelyet ő rendez és amelyet 10 éve mutattak be, ám azóta érthetetlen módon nem játszották. Pedig a zenéje (Mihály Tamás), librettója (Horváth Péter) kitűnő. A forradalom 60. évfordulója alkalmából mutatják be. A próbafolyamat ma kezdődik, akárcsak Háy János: A Herner Ferike faterja című groteszk komédiájához, amelyet Bagó Bertalan állít színpadra. Utóbbinak a díszlete is elkészült.) Matuz János viszont már hetek óta próbálja a diákokkal a Tündérhon vándorait, amely a Csongor és Tünde sajátos feldolgozása.

 

Az egyik legizgalmasabb vállalkozás az Apák és fiúk lesz, Bagó rendezésében, folytatta az igazgató, aki szerint jól fog állni a társulatnak a darab, nagyszerűen kioszthatók a szerepek. Érdekesnek ígérkezik Márton László Carmen című darabja, Horváth Csaba rendezésében. Ráadásul kiváló alkalom, hogy a már önálló Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a színház új minőségű együttműködésének. Ugyancsak különleges produkció lesz a két egyfelvonásos táncjáték, a Bolero - Yvonne, burgundi hercegnő. Blaskó Borbála a koreográfus-rendező, akinek Hekabé című előadása a múlt évadban jó fogadtatásra talált. Tömöry Péter: Európa, édes hazám! című művét Szabó K. István állítja színpadra. A szerző kereste meg a darabbal Szikorát, aki - miután megtudta, hogy az 1986-ban íródott színmű az erdélyi emigrációról szól - szívesen mondott igent.

A születésnapos Tóth Ildikót Szikora János köszöntötte
Fotó: Koppán Viktor

Az igazgató-rendező az évadzárón már bemutatta őket, de ismét köszöntötte a társulat új tagjait: Varga Lilit és Kiss Diánát. Meglepetéssel is szolgált, egy élővirágot tolt be a színpadra Tóth Ildikó színésznő születésnapja alkalmából. Végül megemlítette, hogy tavaly 22 százalékkal ugrott meg a felnőtt bérletvásárlók száma, idén pedig 10 százalékkal több bérletet adtak el, mint az elmúlt évben, s a 13 bérletből 9 már betelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!