Kultúra

2014.01.05. 19:15

Egyelőre ideiglenes helyszínen működik az új színiműhely

Az új városi színházi műhely nyitása egy nappal előzte meg Vízkeresztet: ilyenkor hagyományosan meghintették a házat, az állatokat, hogy áldás legyen rajtuk.

Kocsis Noémi

Ilyen áldásos tevékenységet kívánhatunk a Szabad Színház valamennyi tagjának, amiért – ha a hírek szerint egyelőre csak átmeneti jelleggel – életet lehelnek majd az egyik legpatinásabb, de jó ideje üresen álló épületbe a történelmi belvárosban. Persze kell ehhez a szándék a város részéről, hogy bár bank volt, s ahogy tudjuk, a későbbiekben is valószínűleg akként működne az ingatlan, mégis a közösségi igény egy időre felülírja a gazdaságit. Hiszen a színtársulattól havi milliós bevételi díjat nem lehet várni, lehet viszont nívós előadásokat, valamennyi korosztályra kiterjedő programokat, színházi műhelyeseményeket, beszélgetéseket, megnyitókat.

Bene Emese és két kislánya, Glória és Grácia kortyolják a megnyitón a tejszínhabos kakaót, jobb szélen Nagy Judit, a Szabad Színház vezetője, rendezője örül a nagy érdeklődésnek (Fotó: Koppán Viktor)

A vasárnap délutáni több órás megnyitón már igyekeztek megmutatni, mire is számíthat a fehérvári közönség a következő hónapokban. Az új kultúrsarokban (az épület maga is a Basa utca sarkán áll) lesznek babaszínházi programok, bábelőadások, dia- és filmvetítések, kortárs képzőművészeti eseményekkel, hangszerbemutatóval egybekötött zenés rendezvényekkel igézik a közönséget. A kihívás nem kicsi: a belefektetett energia a nézők szeretetében térülhet meg, az pedig magával hozhatja a folytatást, ami optimális esetben a játszóhely és kulturális műhely megmaradását jelentené.

Ám ha ennyire még nem is tudunk előre szaladni, érdemes lesz betérni az Igézőbe, ahol a vasárnapi megnyitó után újabb izgalmas kísérletek tanúi lehetünk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!