Kultúra

2011.08.07. 13:51

Időutazás a Cseh Tamás-emléknapon

Tordas - Halálának második évfordulóján dalainak felidézésével emlékeztek meg Cseh Tamásról, aki Tordason töltötte gyermekkorát. A fantasztikus előadók az elhunyt énekmondó szellemi örökségét is őrzik, időutazásra hívták a hallgatókat.

Zsohár Melinda

A tordasi díszpolgári címet már csak özvegye és nővére vehették át Cseh Tamásnak, akire bensőséges ünnepen emlékeztek szombaton este. Délután a katolikus templomban sok idősebb helybéli s megjelent az emlékmisén, amelyen Jácint atya szólt a puha diktatúra művészi életének ma már kultikus alakjává nőtt előadóművészről. Bereményi Géza és Másik János barátaival és művésztársaival közösen egy kor lenyomatát adják a lemezek tartalmával. A 70-es, 80-as évek nagyvárosi értelmiségi dekadenciájával, a hatalom elleni passzív ellenállás csöndes konokságával egyensúlyoztak a nyilvánosság és a tiltott sáv keskeny sövényén.

Tordasra Cseh Tamás édesapja, Cseh Ferenc a két háború közötti magyar sikertörténet, a Hangya Szövetkezet-mozgalom egyik fontos szereplője révén került a család. A Hangya-mintafaluban működő képzési központ igazgatója, s a szövetkezeti kerület vezetője volt az édesapa, megbecsült személy a községben.

Tamás 1943-ban született, Sára nővérével a szép településen nevelkedtek. A háború és baloldali fordulat után afféle megtűrtként élt a család, Tamás azonban mindig szeretettel emlékezett a gyermekkorára. 1956-ban költöztek Budapestre, amely a falusi neveltetést a fővárosi szubkultúra hatásaival váltotta fel.

A templombéli misés emlékezés a Hangya-művelődési házban folytatódott, Németi László szervezésében. A messziről érkezett vendégeket és a helyieket a fiatal Farkas Örs képviselő, kulturális bizottsági elnök köszöntötte, majd Liktor Ferenc, a Cseh Tamás Kör alapítója lírai szavakkal szólt jelképesen az eltávozott baráthoz. Nagyszerű művészek énekelték el a nevezetes dalokat, amelyek időutazásra vitték az idősebb hallgatókat. Meglepően értik az üzeneteket a rendszerváltás körül születettek is, a generációk életérzése nem ritkán összeér.

A soproni Katedra együttest egy gimnázium igazgatója alapította tanítványaival, akik együtt maradtak. Ma már pedagógusok az akkori tanítványok is, s Cseh Tamás dalaiból többestés előadásaikkal idéznek sajátos hangulatot. Pelsőczy László színművész, az első, Király dombi István király alakítója a roppant tehetséges, fiatal Csobolya Józseffel egészen felemelő érzést keltettek a korfestő dalok interpretálásával. Varga B. Tamás és Róka Szabolcs saját dalaikkal is megidézték a lélekben ma is velük élő Cseh Tamást. Bensőséges beszélgetések, otthonias vendéglátás, közös vacsora tették személyessé a második évforduló szomorú, mégis mosolyokkal, nevetésekkel tarkított "szeánszát".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!