adott ünnepelni valót

2019.09.03. 07:30

Huszonöt év hírnév – Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

A 2019-2020-as színházi évad a 25. olyan, amely során saját társulattal ülteti zsöllyékbe közönségét a Vörösmarty Színház.

Majer Tamás

Virágcsokorral és vastapssal köszöntötték a többiek Závodszky Noémit, a társulat alapító tagját Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez a negyedszázados forduló adott ünnepelni valót a színház hétfői évadnyitóján, amelyen legelőbb egy tizenöt perces kisfilm tett próbát, hogy felvázolja a 25 évad színeit, hangulatait. Kozák András beszélt színházcsinálásról, a múltból, majd Szabó Magda jelent meg a kivetítőn, aztán Bujtor István egy kilencvenes évekbeli híradóból azzal, hogy „megpróbáljuk nagyon diszkréten megpumpálni a városba települő multikat, akiknek egy jó pont az, hogy a város kulturális életét segítik.” Jó gondolat.

 

Érdekes számadat, még mindig 25 év messziről, hogy a színház társulat nélküli működtetésére 70 millió forintot költött akkor a város, ezt 10 millióval kellett volt megtoldaniuk az állandó társulat érdekében. Ezeket a számokat a mai összegekkel összevetni csak tréfából lehetne, inkább az tetszik ki belőle: arányaiban mégiscsak megnövelte a működtetés költségeit az állandó csapat.

– Számos nagy társulat érkezett ide, mutatta be előadását Kaposvárról vagy Budapestről – emlékezett vissza a döntést megelőző időszakra az ünnepi évadnyitón Cser-Palkovics András polgármester. – Nem volt-e az jobb a város kulturális életének? Ha eleinte még voltak is ilyen hangok, ma már nyugodtan elmondhatjuk, hogy hosszú-hosszú évek óta egyáltalán nem hangzik el ez a kérdésfeltevés – jelentette ki a városvezető.

Szikora János igazgató bemutatta a társulat új tagjait, Ladányi Júliát, Seress Zoltánt, Imre Krisztiánt.

A két vezető közösen köszöntette Závodszky Noémit mint alapító társulat tagot.

Virágcsokorral és vastapssal köszöntötték a többiek Závodszky Noémit, a társulat alapító tagját
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szintén hétfőn történt: a Városmajori Színházi Szemlén a fehérvári teátrum Black Comedy című produkciója nyerte el a legjobb előadás, Hirtling István a legjobb férfi mellékszereplő díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában