Múltidézés

2019.04.18. 11:43

Forrószegiek – újra színpadon a széki Rómeó és Júlia

A produkció az önálló magyar táncdráma egyik emblematikus darabjának tekinthető.

Forrás: kultura.hu

30 évvel a legendás előadás bemutatója után ismét életre kel Novák Ferenc Tata méltán nagy hírű produkciója, a Forrószegiek. Április 28-án a Nemzeti Táncszínházban – hívja fel a figyelmet a kultura.hu programajánlója.

A volt Honvéd Táncszínház egykori táncosai, fiatal pályatársaikkal közösen mutatják be az erdélyi Széken játszódó, valós eseményeken alapuló történetet.

Az est első részében Novák Ferenc a Szék táncai és táncélete a 20. század első felében című, a hatvanas évek elején megírt szakdolgozata alapján mesél az európai viszonylatban is kiemelkedő néprajzi és művelődéstörténeti gyűjtőmunkájának élményeiről, eredményeiről.

„Novák Ferenc Forrószegiek című alkotása minden szempontból az önálló magyar táncdráma egyik emblematikus darabjának tekinthető, hiszen a világirodalom egyik legismertebb, számtalan színházi és filmes megfogalmazást is megélt szerelmi tragédiája, a Rómeó és Júlia klasszikus és egyetemes érvényű gondolatait jelenítette meg egy speciálisan magyar környezetben,

sajátos módon, a magyar néptánc eszközeivel. Ebben a megközelítésben pedig a darab mindenképpen korszakalkotónak minősíthető” – írta a produkcióról Jakabné Zórándi Mária néptáncos, pedagógus, egyetemi tanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában