Kultúra

2009.08.18. 02:29

Forró táncok követei

Székesfehérvár - A Királyi napok közönsége a venezuelai csoport bemutatóján a joropo nevezetű tánccal is megismerkedhetett, s megkóstolhatta a dél-amerikai ország jellegzetes ételét, a palacsintaszerű arepát.

Bokros Judit

A venezuelai Fundacion Ballet Yaisy Torres együttese először a szombati felvonuláson adott rövid ízelítőt a forró, karneváli hangulatot idéző táncaikból, amikor is a Fő utcán meg-megállva a hölgyek csípőtekerő, farrázó mozdulatokkal álltak be különféle alakzatokba, pergő dobszólóra, hátulról egy maszkos, ostorpattogtató alak kíséretében. Színes, vidám ruháik, fejékeik, maszkjaik vidám hangulatot teremtettek, mosolygós arcukba nem lehetett mosoly nélkül belenézni. A Táncházban bővebb műsorral idézték meg a Dél-Amerika északi részén fekvő ország kultúráját, tüzes, lendületes táncaik magukkal sodorták a közönséget. 


Színes ruhák, vidám táncosok, felhőtlen életöröm - Venezuelából 18 táncos mutatta be Bolivar állam hagyományos táncait. További fotók a képre kattintva!
Fotó: Nagy Norbert

A csoport Venezuelán belül Bolivar állam Puerto Ordaz városából érkezett, hosszú út után, amely nem volt teljesen izgalommentes, hiszen - mint azt az együttesvezető Yaisy Torrestől Szép Patrícia tolmácsolásának köszönhetően megtudom - lekésték a repülőt, aztán pedig elveszett egy doboz, amelyben álarcaik és egy basszusgitár volt. Szerencsére a csomag később megkerült, addig pedig az egyik rendezvényen - Fehérvár előtt Jászberényben és Gyöngyösön léptek föl -, kölcsönadtak nekik egy hangszert. Hazánkban először járnak, és egyelőre nagyon tetszik nekik nálunk, különösen, hogy az ételek is hasonlóak, mint az otthon megszokottak.

Az együttest tizenhat évvel ezelőtt alapították, mára mintegy százhúsz, több korosztályt felölelő tagot számlál. Repertoárjukban szinte az összes venezuelai állam tánca szerepel. A Királyi napokra Bolivar állam ismert és jellegzetes táncát hozták el. Ez a joropo, amelyet más területeken is táncolnak, de mindenhol egy kicsit másképp - árulja el Yaisy Torres, kísérőjük, Fuják Zsuzsanna pedig ezt így érzékeltette számomra: olyan, mint nálunk a csárdás, amelynek megvan a tájegységenként jellemző előadásmódja, s a néptáncosok ez alapján be is tudják azonosítani, ki honnan érkezett.

A joropót a lányok térdig érő szoknyában, a fiúk a területre jellemző motívummal díszített ingben és nadrágban járják. A táncok és a viseletek között elég nagy különbségek vannak - teszi hozzá az együttesvezető -, ami abból is adódik, hogy az időjárás más és más. Náluk például mindig nagyon meleg van, ezért kevesebb ruhát vesznek föl.

A csoporttal zenészek is érkeztek, hangszereik a hegedű, a gitár, egy, a gitárhoz hasonló húros hangszer, a mandolin, a maracas - ez amolyan rázóhangszer-féle -, és három, különböző méretű dob, amelyeken háromféle ritmust játszanak.

Táncházbeli folklórestjükön egyik hagyományos ételükből adtak kóstolót. Az arepa nevezetű, palacsintaszerű finomság kukoricalisztből készül, szinte bármivel meg lehet tölteni. Nálunk a sonkás-sajtos verzió volt terítéken, sokak megelégedésére.

A Királyi Napok további programjait itt találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!