Kultúra

2014.05.28. 11:55

Festeni lazán, elengedetten

Székesfehérvár - Akrilképek - Szegedi Csaba kolorista kiállítása. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében láthatóak a képek.

dr. Szabó Zoltán

A festőművész, a Velencén élő Szegedi Csaba egyebek között a Székesfehérvári Művészek Társaságának is tagja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, aki az egyetemen megszerezte a Szabad Művészetek Doktora tudományos fokozatot. A kolorista elnevezés e tárlat lapján is találó: a művekre valóban jellemző a színek elsődlegessége és kivételes összhangja. Idézzünk a Szent István Király Múzeum ajánlásából: Velencétől New Yorkig, tenyérnyitől falméretig, monokrómtól koloristáig - a kiállítás anyaga térben és időben távoli munkák -együttese. Hogy Mantova vörösbarna téglafalai, bence-hegyi ködfoltok, pákozdi ingókövek, szobabelső délutáni fényárnyékai vagy Manhattan épületkanyonjai voltak a látványélmény inspiráló motívumai szinte irreleváns.

Közös nevezőjük az absztrakció, az átlényegülés, piktúra és valóság metamorfózisa.

A kép önálló entitás, nem illusztráció, nem narratíva, nem festett malaszt. Nincs szükség verbális vagy egyéb értelmezésre, a lehetséges téri és tartalmi sejtelmek, képzettársulások a kép vizuális korrelációinak rendszeréből következnek, és nem egyéb, a festészetre ráaggatott műfajidegen összetevőkből.

A tárlatot megnyitó Pataki Gábor művészettörténész megemlítette: Szegedi Csaba esetében immár harminc éve tart a festészet alapkérdéseire, határhelyzeteire való szüntelen rákérdezés. S feltehetőleg jönnek majd új problémák is, de most mintha az összegzés, illetve a saját magához, közvetlen környezetéhez való fordulás ideje jött volna el. Közvetlen előzménye ennek az Édes otthon-sorozat, mely tele van ugyan rafinált perspektíva-váltásokkal, de lényegében pazar játék az eddig általa alkalmazott vagy épp kipróbálásra váró festői eszközökkel a festőkéssel húzott felülettől a különböző grafikus hatású technikákig - egy eszköztár nagyvonalú, de egyben játékos felvonultatásának leszünk tanúi. Az újabb lépés pedig, hogy csak fessen, lazán, elengedetten. Legfesztelenebbek talán kisméretű, szinte tenyérnyi körös képei. Néhány kör, derengő színfolt, vékony sétáló vonal.

Nincs kérdés, nincs válasz. A formák és színek most tényleg a tudat legmélyéről kúsznak elő.

(Szegedi Csaba kiállítása szeptember 14-ig látható.)

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!