eredeti formájában

2019.07.25. 12:59

Felújítják az első magyar olimpiai bajnok síremlékét

Az 1955-ben elhunyt Hajós Alfréd valódi polihisztor volt: válogatott labdarúgóként, építészmérnökként, újságíróként is tevékenykedett, ő tervezte a debreceni Aranybika Szállót és a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát is.

Eredeti állapotába állítja vissza Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok síremlékét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A felújított sírt a hétfőn Budapesten kezdődő Maccabi Európa Játékok apropóján szerdán adják át a Kozma utcai zsidó temetőben.

„Még folynak a munkálatok, amelyek során kövenként kellett lebontani, majd korabeli fényképek alapján, az eredeti állapotában újjáépíteni a nagy családi kriptát.

A sírbolt életveszélyes állapotban volt, rövid időn belül összedőlt volna, a beton tíz fokot elhajlott” – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Mint kifejtette, a kripta a Kozma utcai régi temető úgynevezett falsírja volt, amelyet később bővítettek, miközben a kripta körüli részt megbontották, a kerítést eltávolították. Hozzátette: ezzel megbomlott a kripta statikai egyensúlya. A családi kriptában kilencen nyugszanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában