Kultúra

2009.10.14. 02:28

Félezer festmény a falon

Szentendre - A hét végéig látható a MűvészetMalomban Aknay János gyűjteményes kiállítása, amelyet majd a debreceni művészeti csarnokban, a Modemben is bemutatnak.

Kiss László

Mintegy félezer alkotás 700 négyzetméteren. Ez Aknay János Munkácsy-díjas festő gyűjteményes kiállítása, amely október 18-áig tekinthető meg Szentendrén, a MűvészetMalomban. A város legnagyobb kulturális beruházásaként aposztrofált galéria valamennyi termét elfoglalják a képek, keresztmetszetét adva a pályának, amelyet egyszerre jellemez az örökös megújulás és a bizonyos stílusjegyekhez, motívumokhoz való makacs ragaszkodás. Aknay János nem ismeretlen megyénkben sem: 1991-ben Fehérváron, 1996-ban és 2008-ban az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastélyban volt önálló kiállítása, a Patak csoport tagjaként pedig a megyeszékhely Öreghegyi Művelődési Házának tárlatán is bemutatkozott. A gyűjteményes kiállítás a MűvészetMalom és a debreceni Modem közös vállalkozása, éppen ezért az anyagot a jövő év elején az alföldi városban, hazánk egyik legnagyobb képzőművészeti kiállítócsarnokában is bemutatják. A szentendrei megnyitóra jelent meg az Aknay János eddigi munkásságát bemutató album, amely - Novotny Tihamér tanulmánya és számos dokumentumértékű fotó mellett - lényegében a művész valamennyi eddigi alkotásáról tartalmaz reprodukciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!