Kultúra

2016.07.05. 11:44

Felemelő Vox Mirabilis-est, két kórussal

Székesfehérvár - Az ötletes nevű Kórus Spontánusz volt a Vox Mirabilis Kamarakórus vendége a hétfői koncerten, amelynek közönsége változatos és színvonalas műsornak tapsolhatott.

Bokros Judit

A Vox Mirabilis Kamarakórus neve jó ideje egyet jelent a minőséggel Fehérváron, hiszen már  több rangos versenyen bizonyították elhivatottságukat, felkészültségüket. Legutóbb például a Mária Rádió II. Kórusversenyén mérették meg magukat, ahol két kategóriában kaptak arany minősítést, valamint kategóriagyőztesek is lettek. Zemlényi Katica karnagyot a hétfői, Krisztus Király Templomba szervezett est előtt kérdeztük a műsorról és arról, hogyan kerültek kapcsolatba a szintén kiváló soproni együttessel?

– A Kórus Spontánusz keresett meg bennünket a közös fellépés gondolatával, amire nagy örömmel mondtunk igent. Ők jelenleg a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztiválra készülnek, ezért az oda szánt versenyprogramból hoztak el ide egy válogatást. Mi pedig már túl vagyunk egy fontos megmérettetésen, a Mária Rádiónál, és szintén az ott elhangzottakat énekeljük el. Ezért lett a koncert címe Versenyen innen és túl – tudtuk meg a karvezetőtől, aki kórusának tagjaihoz hasonlóan nagyon elegáns, különleges, fekete alapon visszafogott, piros mintás ruhát viselt.

– A ruhán a piros hímzés, a díszítés a magyarságunkat is kifejezi. A fekete ugyan elegáns, de a szabásvonallal ki akartuk fejezni, hogy nem kell mindig hosszú ujjú, földig érő, klasszikus ruhában lenni. Ahogy a kórusművekkel, úgy az öltözködésünkkel is szeretnénk a hagyomány mellett a modernitást  képviselni –  mondta Zemlényi Katica, aki hozzátette: az pusztán véletlen, hogy a Kórus Spontánusz is piros-fekete fellépőruháját vette föl aznap este. Ám, így még teljesebb lehetett az összhang.

A Vox Mirabilis évadzáró koncertjén  mindkét együttes műsorában szerepelt kórusmű fiatal, magyar zeneszerzőtől. Zemlényi Katica elmondta: nagyon fontosnak tartják a kortárs darabok előadását a klasszikus művek mellett, mind a közönség, mind a tagok szempontjából. Kifejezetten nekik is íródott már kórusmű, ami szintén nagy megtiszteltetés.

A hétfői, nagysikerű esten elhangzottak például Ola Gjelo, Sergej Rachmaninov, Arvo Pärt, Deák-Bárdos György, Daróci Bárdos Tamás, Orbán György, Szabó Barna-művek is. A Kórus Spontánuszt Kocsis-Holper Zoltán vezényelte, akit – kórusával egyetemben – Zemlényi Katica csupa dicsérő szóval mutatott be.A koncerten kiderült: nagyon is okkal tette ezt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!