Kultúra

2016.11.23. 12:57

Fél élet – a romantika mindenkinek jár?

Székesfehérvár – Fél élet – beszédes című előadással nyert a Szabad Színház a Paál István Fesztiválon. A darabot továbbra is játsszák.

Bokros Judit

A Juharlevél idősek otthonában bizony tárt karokkal, széles mosollyal fogadják az időseket –legalábbis az előadás díszleteként szolgáló, méretes, roppant találó plakát erre utal. Nincs is hiány lakóból, gondozottból, akik közé nemrég került be Patrick (Udvaros György) és Clara (Törsök Márta). Egyiküket fia, Donald (Solymossy Zoltán) másikukat lánya, Anna (Nagy Judit) látogatja az otthonban, s miközben várakoznak szüleikre, egymással is beszédbe elegyednek.

Két ismeretlen ember elsőre semmitmondó beszélgetése ez, a férfi meg is jegyzi egy idő után: azt vette észre, hogy a nők 60 százalék nem emlékszik arra, miről beszélt nekik az imént. Erre már persze a nő is felkapja a fejét, és szépen elkezdődik egy tartalmasabb csevegés, arról, ki miért is van ott, abban az előtérben, kinek kije van az otthonban, és milyen a saját élete.

Balról Patrick (Udvaros György), Agnes (Kövesi Tünde) és Clara (Törsök Márta) az otthon falai között Fotó: Koppán Viktor

A két középkorú, eléggé más habitusú ember egyre közelebb kerül egymáshoz az otthonbeli látogatások alkalmával, s miközben ők mindig kicsit többet árulnak el magukról, és talán valami udvarlásféle is alakul, az idős szülők között valóban elkezdődik valami. Vagyis, nem el, hanem újrakezdődik, ugyanis megismerkedésük, az emlékek felidézése során kiderül: bizony, ismerték, és szerették is már egymást ők valamikor, még a 2. világháború idején. Most pedig – úgy tűnik – itt van az alkalom, hogy felélesszék ezt az érzést, és kiteljesítsék kapcsolatukat. Még, ha kissé későn is.

Ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Az otthonban ugyanis szigorú szabályok uralkodnak, nem lehet csak úgy látogatni egymást és románcot kezdeményezni, ráadásul a gyerekek is aggódnak, mi lesz ebből a kapcsolatból. Mégis, Clara és Patrick az idős asszony valóban széles mosolyú ápolónőjének (Paulik Anna játssza nagyon élvezetesen) segítségével igen közel kerül egymáshoz, s amikor ez kiderül, akkor alakul ki a bonyodalom.

Az újrakezdés lehetősége azonban nem csupán Clara és Patrick esetében, hanem Donald és Anna kapcsán is fölmerül. Ám nem lesz kettős boldogság, egymásra találás, hiszen a köztük lévő, eszmei, gondolkodásbeli különbségek megakadályozzák ezt, hiába élnek mindketten magányosan.

A darab tehát fölveti az újrakezdés nehézségének kérdését, de még számos egyéb aktuális problémán gondolkodtat el.  Például: mit engedhetnek meg a szüleikért felelősséget érző emberek? Mihez van joga az időseknek, lehetnek-e még boldogok az élet végéhez közeledve? Mit engednek meg nekik a társadalmi elvárások? Vajon minek engedjünk inkább, az értelemnek vagy az érzelemnek? Melyek a valóban lényeges dolgok az életben ahhoz, hogy ne csupán félig éljük, hanem még teljessé is tegyük?

Ezek a súlyos kérdések azonban sok humorral átadva fogalmazódnak meg, így a darab egyáltalán nem nyomasztó, sőt, a színészi játéknak köszönhetően kifejezetten szórakoztató. A már említettek mellett jó alakítást nyújt az állandóan panaszkodó vénasszony szerepében Kövesi Tünde és Szabó Miklós is az örökké kenetteljesen megszólaló papként. Összességében mindenki jó, ettől válik átélhetővé John Mighton kortárs kanadai író és színházi rendező drámája, Nagy Judit rendezésében.

Aki még nem látta, annak legközelebb januártól lesz lehetősége megnézni a Szabad Színház előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!