Kultúra

2012.03.29. 12:32

Farmeramerika a falon - kiállítások Öreghegyen, Kisfaludon

Székesfehérvár - Kőfaragó József Hamvas Béla idézetekkel párosított tárlata és a Zalaegerszegi Szalon 2012 kiállítása más-más élményt kínál. Hagyomány, modernitás jegyeit hordozzák a művek.

Bokros Judit

Két kiállításra hívjuk föl most a figyelmet: az egyik a héten zár, a másik pedig a múlt héten nyílt meg. Kőfaragó József festményeit a Kisfaludi Közösségi Házban lehet megtekinteni április 1-ig, a Zalaegerszegi Szalon 2012 című csoportos tárlat pedig a múlt pénteken nyílt meg az Öreghegyi Közösségi Házban. 


Kőfaragó József festőművész az 1968-ban elhunyt, nagyhatású Hamvas Béla filozófus, író, könyvtáros gondolatait kívánja megragadni, a néző számára vizuális élménnyé tenni képein. Milyen volt az aranykor, hogyan létezett akkor az emberiség, és milyen lehet, ha majd egyszer ismét eljutunk oda? Ha majd nem az anyag, az anyagiasság, hanem a szellem uralkodik újra az ember fölött?   A Scientia sacra - Aranykor és apokalipszis című tárlat e témát járja körül, élénk színekkel megfestett fantáziavilágot teremtve, angyalok, ókori építmények, mesebeli lények  ábrázolásával. Az alkotó egyfajta sajátos mitológiát hoz létre, s mint a teremben olvasható ismertetőn közli: az üzenetek vételét ránk, befogadókra bízza, megadva az értelmezés szabadságát.
A festményekhez rendelt Hamvas-idézetek azért útba igazítanak,  de hogy ki mennyire tudja ezeket összepárosítani a képekkel, az talán valóban egyéntől függ. A művek magukban is élményt jelenthetnek - habár némelyik már-már túl harsány - az író gondolatai pedig önmagukért beszélnek.


Az Öreghegyi házban egészen más hatások érhetik a látogatót. Az elmélyülés, a szellemi átlényegülés itt is bekövetkezhet egy-két mű láttán. Hagyomány és modernitás keveredik, alkotótól, témától függően, ezért változatos összképet nyújt  a Zalaegerszegen hagyományteremtő szándékkal életre hívott kiállítás, amelynek anyaga most Fehérvárra érkezett. Vannak a kiállítóteremben kisplasztikák, grafikák, festmények,  különböző életkorú művészektől.
Talán nem túlzás állítani, hogy mindenki találhat magának valót, ízlésének megfelelőt - nagyon szépek például Farkas Ferenc kisplasztikái, amelyek közül kettő egy-egy művésznek, Matisse-nek és Rippl-Rónai Józsefnek állít emléket, de van egy bibliai témájú munka is, Jákob harca az angyallal címmel. Szabolcs Péter rézlemezekből hajtogatott alakjai is érdekesek, Németh János pedig kerámiaszobrokkal mutatkozik be. A grafikák kedvelői elmerenghetnek Frimmel Gyula  képein, amelyek idillikus álomvilágba hívnak, távoli világok, utazások üzenetét hozva.
Vannak aztán formabontóbb vállalkozások is, például László Edina USA című installációja, amely farmer szövetdarabokból áll össze képpé, vagy Bárdosi Katinka olajjal festett Paris című műve, egy-egy részlettel megjelenítve a "franciaságot". 
Érdemes lehet velük is "utazni"...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!