Kultúra

2014.09.14. 16:20

Ez is origami? - Kiállítás nyílt Horváth Hella munkáiból

Horváth Hella amellett, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársa, lelkes madárvédő is, és az origami művészeti ág egyik legkiemelkedőbb képviselője.

Sebestyén Lilla

Az origamizás Japánból indult el és hódította meg, szinte az egész világot, de különösképp Európát. A tradicionális Japán papírhajtogatást még nem övezték szigorú szabályok, így a papírt el lehetett vágni, meg is lehetett gyűrni. A ma ismert legrégebbi japán origamiról szóló feljegyzés 1680-ból származik, és közel 100 évnek kellett még eltelnie ahhoz, hogy megjelenjen az első, nyomtatott könyv az origami tudnivalóról. Hozzánk, jóval később, a 20. század elején lopózott be az „őrület”, amely mostanra művészeti ággá nőtte ki magát. Bizonyítja ezt Horváth Hella munkássága is, akinek aprólékosan kidolgozott, lenyűgöző alkotásai tagadhatatlanná teszik, hogy az origamiban rejlő szépség esztétikai értékkel bírhat.

Papír tesszallációiból az Alcoa-Köfém Művelődési Házban, nyílt kiállítás szeptember 11-én, Ez is origami? címmel.

A válasz egyértelműen igen – tudtuk meg a megnyitón, ahol a részletekre is fény derült. A művésznő a legtöbbször elefántpapírral dolgozik, amely egy kemény, mégis jól hajtogatható anyag. Munkáit egyetlen papírdarabból készíti, képei között a geometriai alakzatok dominálnak.

– A többi munkámat egy sütőpapírhoz hasonló vékonyságú anyagból alakítom, készítek képeket és lámpákat is – mesélte az alkotó a kiállítás megnyitóján, majd hozzátetete: Alapvetően minden munkájának szépségét a fények, árnyékok játéka adja ki.

A kiállításon azt is meg tudtuk, van olyan műve, amelyet közel száz alkalommal hajtott meg, hogy elérje a kívánt formát.

Az ilyen szinten művelt origamizáshoz matematikai gondolkodás, végtelen türelem, jó adag kreativitás és precizitás szükségeltetik. Horváth Hella láthatóan egyikben sem szenved hiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!