Kultúra

2017.09.04. 19:45

Évadnyitó társulati ülés értékeléssel és tervekkel a Vörösmarty Színházban

SZÉKESFEHÉRVÁR Nem lesz kevesebb premier 2017-18-ban sem. Tizennégy bemutatót tartanak a Vörösmarty Színházban a most kezdődő évadban.

Szabó Zoltán

A teátrum igazgatója, Szikora János nyugtázta ezt a tegnapi évadnyitó társulati ülésen. Az eltelt nyárról szólva azt mondta, hogy a néhány évvel ezelőttiekhez képest ez volt talán a legkevésbé pörgős a társulat tagjai számára. Igaz, a nyári színház most sem maradt el, A hülyéje című bohózatot mutatták be, méghozzá új helyszínen, a Pelikán udvar helyett a Szárazréti Közösségi Ház színpadán. Utóbbi nem aratott osztatlan tetszést a színészek közében, a nézők azonban kedvelték, valamennyi jegy elkelt, ráadásul egy nagyon kellemes estét is eltölthettek ott.

A színház társulatának tagjai és dolgozói
Fotó:Kiszely Imre

A III. Béla királyról szóló 5. koronázási szertartásjáték az előzetes félelmek ellenére, az alkotótársak erőfeszítéseinek és az új műfaji elemeknek, az artistáknak köszönhetően látványosra sikeredett, Szikora szerint bizonyította az előadásban rejlő potenciált. A nézőszám is nőtt tavaly óta, 2022-ig még további öt koronázási játékot terveznek.

Az új évad nyitányán az igazgató szólt arról, hogy a technikai avulás egyre inkább kiütközik a színház épületén. Sorra jelentkeznek a problémák, amelyeket csokorba szednek. A jelenlegi felmérés szerint 100-120 millió forintba kerülne a hibák elhárítása, amelyre 3 éves programot készítettek. Ebbe beletartozik a Kozák András Stúdió szellőzésének és a Pelikán Kamaraszínház fűtésének-hűtésének gondja is.

A képen a társulat néhány tagja is látható, ezúttal kivételesen a nézőtéren
Fotó: Kiszely Imre

Két új kollégát üdvözölt Szikora János a társulat előtt. Kerekes Áron a Nemes Nagy Ágnes művészeti szakközépiskolát végezte el, rendező asszisztensként dolgozik majd. Pálya Pompónia színművész, a társulat új tagja viszont mát több darabban játszott, jól ismeri őt a székesfehérvári közönség. Virágcsokorral köszöntötte az igazgató Várkonyi Éva marketing és PR-vezetőt, aki 30 éve dolgozik a színháznál.

Ami a bérleteket illeti, ezidáig 13 721-et vásároltak, 6 százalékkal többet, mint 2016-ban ugyanekkor Ezzel együtt lassan elérik a lehetséges matematikai határt. Szikora bejelentette, két-három héten belül a színház művészeti vezetésével a nyilvánosság elé tárják öt évre szóló programjukat. Meggyőződésük, már most kell tudniuk, hogy mit kell tenniük a következő esztendőkben. Nagy terveik vannak, és csak olyanokat jelentenek be, amelyekért kezeskedni tudnak. Fontosak persze a számok, de legalább annyira a művészi tartalom is. Azért, hogy a nézők úgy érezzék, ide érdemes bejönni, a színészek pedig úgy, hogy itt érdemes dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!