Kultúra

2010.10.13. 04:34

Értelem és érzelem - nem hiányozhat a könyvespolcról!

Megjelent a Pannon Lapok Társasága 16 kötetből álló sorozatának legújabb darabja, Jane Austen: Értelem és érzelem című műve.

Szabó Zoltán

A családi regény a jómódban élő Dashwood famíliáról szól, amely a családfő halála után szűkös anyagi körülmények közé kerül. A történet Elinor és Marianne, a két nagyobbik lány sorsa köré fonódik, akiknek van egy fiatal húguk, Margaret és egy idősebb féltestvérük, John. Apjuk halála után a birtok Johnra száll, és a Dashwood nővérek vagyontalanná válnak. Segítségükre siet azonban a jóakaratú nagybácsi...

 

 

Kedvelik a filmesek

Jane Austen (17751817) napjainkig az egyik legolvasottabb angol író. Regényei rendkívül népszerűek, nem csak első műve, az Értelem és érzelem, hanem a Büszkeség és balítélet, A mansfieldi kastély vagy akár az Emma is. Történeteit sokszor adaptálták, mozifilmek és tévésorozatok készültek belőlük. Nagy sikert aratott az 1995-ben, az Értelem és érzelem alapján készült játékfilm, melyet Ang Lee  rendezett, Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet és Hugh Grant főszereplésével. A film számos elismerést besöpört, köztük a legjobb adaptált forgatókönyvért Emma Thompson Oscar-díjat kapott. A regényből angol tévéfilmsorozat is készült 2008-ban, a rendező John Alexander  volt.

 

 

Időtálló mű

Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója szerint Jane Austen hősei meleg és élő alakok, az illúziókkal és a tévítéletekkel szemben a valóságot testesítik meg.
- Austen a feminizmus élő cáfolata, képes ironikusan szemlélni hősnőit, esendő emberként mutatva be őket. A cím két nővérre utal: Elinor a józan értelem, Marianne a szenvedélyes érzelem. A befejezés azt igazolja, hogy nem feltétlenül kell választani értelem és érzelem között, mert a kettő együtt hat döntéseinkre. Austen regénye látszólag pihekönnyű, valójában bonyolult gazdagságú, félelmetesen időtálló, ma is aktuális.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!