Kultúra

2016.10.14. 06:01

Ernelláék Farkaséknál: Hajdu Szabolcsék és barátaik jó filmet csináltak

Nevetségesen kevés pénzből, 3 millió forintból készült. Alapja egy színházi előadás. A kamera ki sem mozdul a lakásból. Mégis működik az egész.

Szabó Zoltán

Olyannyira, hogy a Karlovy Vary filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. Erre persze legyinthetnénk egy lesajnálót, hogy na persze, ez is „csak” egy fesztiválfilm. Csakhogy akik itthon megnézték, azok nagy részének tetszett az Ernelláék Farkaséknál, márpedig mégiscsak a közönség véleménye a legfontosabb. Ráadásul ez egy „ellenfilm”, szembemegy a mai magyar filmkészítési rendszerrel.

Hajdu Szabolcs rendező a hírek szerint annyira összebalhézott a Délibáb forgatása alatt a Nemzeti Filmalappal, hogy elhatározta, nem fog pályázni. Saját otthonában, állami pénz nélkül, maga, barátai és családtagjai szereplésével, 12 nap alatt készült el a film. A tizenhárom (!) operatőr egy kivételével a Metropolitan egyetem hallgatója, Hajdu tanítványai.

Hajdu Szabolcs, a rendező és Farkas alakítója a filmben (Fotók: bigbangmedia)

A végig egy helyszínen játszódó történet alapja a Maladype színházban, azonos címmel bemutatott darab. Mégis működött az egész, film született, jó és fontos. Mert a lehetőségek, az adottságok ugyan minimálisak voltak, ám a másik oldalon ezt kiegyenlítette az, hogy senki és semmi nem korlátozta Hajduékat elképzeléseik megvalósításában.

A sztori egyszerű. Farkasékhoz (Hajdu játssza a férjet, igazi felesége, Török-Illyés Orsolya alakítja a filmbélit, Esztert, fiukat, Brúnót Hajdu Zsiga) váratlanul beállít Eszter testvére, Ernella (Tankó Erika), férje, Albert (Szabó Domokos) és lányuk, Laura (Hajdu Lujza). Skóciából érkeztek, ahol új életet akartak kezdeni, de befuccsolt a terv, egy év után hazajöttek. Kocsijuk azonban lerobbant, így egy időre Farkaséknál húznák meg magukat. Utóbbiak örülnek is meg nem is, mindenesetre, ami várható volt, be is következik.

A szülők ezúttal nézőként ülnek a kanapén, éppen gyermekeik rögtönzött előadását nézik

A kényszerű együttlét régi frusztrációkat, sérelmeket, elfojtott feszültségeket hoz felszínre. Vesztesek, ha találkoznak, mondhatnánk, pedig a két család helyzete nagyon is eltérő. Ernelláék igazi lúzerek, akik irigykedve, kicsinyesen, méltatlankodva veszik tudomásul, hogy a másikak szintekkel jobban élnek, világot jártak, műveltek. Ám Farkasék élete is valahol megfeneklett már. Állandó a veszekedés, mert a férfi nem tud normális kapcsolatot kialakítani fiával, és valószínűleg a gyerek érkezése tette tönkre kapcsolatukat is Eszterrel.

Szabó Domokos a lúzer Albertet alakítja a díjnyertes filmben

Más tabukat is feszeget a film, szembesítve a nézőt is önmagával. A dialógusok jók, az operatőrök munkája egyenletesen magas színvonalú, Hajdu Szabolcs színészi teljesítménye pedig kimagasló. a legjobb férfi alakítás díját is megkapta érte Karlovy Varyban.

Szóval így is lehet jó filmet csinálni, csak elszántság kell hozzá és igazi barátok. No meg egy adag tehetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!