Róma kétségkívül mindnyájunk hazája

2019.11.18. 14:30

Emlékképeket állítottak ki a székesfehérvári párostól

Ismer­jük az itáliai várossal kapcsolatos mondásokat: „Róma mindannyiunk közös hazája” vagy „Róma megér egy misét”.

Szanyi-Nagy Judit

Simon Erika és Vakler Lajos maradandót alkotott Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap e gondolatok jegyében tartott istentiszteletet vitéz László Tibor lelkipásztor, aki kiemelte: az általa hirdetett igék és a Nyitrai úti Közösségi Házban helyet kapott kiállítás (Szent István-emlékek Rómában) a keresztyénség lényegére mutat rá.

Az izgalmas, nemcsak földrajzi, de történelmi távlatokat is bejáró tárlat képanyaga Simon Erika fotóriporter szellemi terméke, aki 2016 őszén házastársával, Vakler Lajos szerkesztő-riporterrel vágott neki a képalkotó kalandnak. Persze előtte s ezt követően is jártak már Rómában – így tudták céltudatosan megtervezni és bejárni a közönségüknek bemutatandó helyszíneket. Erika állóképen, Lajos mozgóképen.

Simon Erika és Vakler Lajos maradandót alkotott
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az informatív anyagban megtekinthetjük a Szent István Házat – amely az alkotópáros otthonát is adta –, a Santo Stefano Rotondo-templomot, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnát, de a képanyag a Rómába látogató közönség elől elzárt Vatikáni Titkos Levéltárba is betekintést enged. Az egészben pedig az a legszebb: Róma tele van magyar emlékekkel!

 

A Simon Erika-kiállítás a Nyitrai úti Közösségi Házban szemlélhető meg, a Vakler Lajos rendezte film pedig november 19-én, kedden 18 órától tekinthető meg ugyanitt. A páros 2020-ban Dalmáciát szeretné meghódítani, a többi között IV. Béla és Könyves Kálmán után kutakodva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában