Kultúra

2011.10.27. 18:41

Eltemették a felsőoktatást a HÖOK-tüntetésen

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár menesztését sürgették a hallgatók azon a budapesti tüntetésen, amelyen a készülő felsőoktatási törvény, a tervezett hallgatói szerződés és a "bújtatott" tandíj ellen tiltakoztak. Hoffmann Rózsa nem érti, miért kellene távoznia posztjáról.

MTI

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a szervezők által mintegy tízezer fősre becsült tömeg előtt úgy fogalmazott: másfél év után egyértelműen látjuk, hogy a felsőoktatás háza táján "rossz ácsokra és kőművesekre" bízták a munkát. Ha omlik a vakolat, ha dőlnek a falak és lassan a fejünkre szakad a tető, nincs más megoldás, új szakembert kell hívni - mondta a HÖOK vezetője a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt tartott demonstráción.

Mint hangsúlyozta, ma olyan oktatáspolitikára és vezetőkre van szükség, akik építeni akarnak a múltra, de nem a múltban, hanem a jelenben élnek, akik a hallgatókra nem szükséges rosszként, hanem partnerként tekintenek a felsőoktatás minőségi megújításában. Akik képesek cselekedni, nyitottak, mert tudatában vannak, hogy a jövőt nem szabad nélkülünk építeni - fogalmazott Nagy Dávid a demonstráción, amely a Kicsi, gyere velem rózsát szedni című slágerrel, majd a Himnusz eléneklésével vette kezdetét.

A HÖOK elnöke beszélt arról is, azért jöttek a minisztérium elé, hogy végre az ott dolgozók is meghallják, ebből elég volt. Rámutatott, az önköltség bevezetése zsákutca, nem szolgálja a nemzet felemelkedését, szerinte téved, aki azt gondolja, hogy el akarják hagyni Magyarországot.
"Nem leláncolni kell minket, hanem lehetőséget adni arra, hogy szülőföldünkön maradhassunk" - fogalmazott.
Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a fiatal orvosok támogatását tolmácsolta a minőségi felsőoktatásért folytatott harcban. Mint mondta: fontos, hogy közösen határozzák meg, milyen keretek között szeretnének élni, tanulni. Nem csak élhető magyar egészségügyre, hanem élhető felsőoktatásra van szükség - hangsúlyozta.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, ha eredményt akarnak elérni, akkor össze kell fogni. Az érdekvédő arra a kérdésre vár feleletet Hoffmann Rózsától, nem gondolja-e, hogy ideje felállni.
A demonstrációra norvég hallgatók videóüzenetet küldtek, szolidaritását fejezte ki a 38 országot tömörítő európai hallgatói szervezet, ESU elnöke is. Allen Pal "csúnya mérföldkőnek" nevezte a magyar felsőoktatási törvény tervezetét, amely morálisan és gazdaságilag is elszegényítene egy generációt. Hozzátette: arra kérik az Európai Bizottságot, vizsgálja meg a magyar kormány tervezetét, amellyel röghöz kötné a hallgatókat.
A demonstrációra az ország szinte minden pontjáról érkeztek hallgatók, akiket egy-egy szál rózsával vártak a szervezők. A tömeg a Szalay utcát végig betöltötte, egészen a Néprajzi Múzeum hátuljáig értek a részt vevők.

A diákok transzparensein egyebek között a "Mindenhol jó, de legjobb itthon"; "Fizetett rabsággá váljon a felsőoktatás?"; "Életpályát, ne röghöz kötést"; "Ne hallgass, hallgató!"; "Felsőoktatás: több száz évet megélt, de egy pillanat alatt végzett vele egy gyilkos rózsa tövise" felirat volt olvasható.
A tüntetés végén a hallgatók egy, a színpad közepén elhelyezett koporsóval jelképesen búcsút vettek a felsőoktatástól. A koporsónál az egyes intézmények képviselői helyeztek el koszorút.

A mintegy kétórás demonstráción megjelent több kutatóegyetemi rektor, illetve Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is.
A HÖOK elnöke és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerdai találkozójuk után egybehangzóan arról beszéltek, hogy jelentősen közeledtek az álláspontok a készülő felsőoktatási törvényről tartott egyeztetésükön.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón azt mondta, nyilvánvalóvá vált, egyetértés van abban, hogy olyan törvényt szeretnének, amely lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás még versenyképesebbé váljon Európában, és bővülő lehetőségeket nyújtson a tanulás során és az elhelyezkedéskor.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: ha a rektorok sem emelnek kifogást, úgy az egyetértési jogot biztosítani lehet a hallgatói önkormányzatok számára a tanulmányi és vizsgaszabályzat, illetve a szociális ellátások területén. Kitért arra is, hogy a nem százszázalékosan államilag finanszírozott helyeknél egy új diákhitel-konstrukcióban gondolkodnak, egy olyan költségvetési megoldásban, amellyel a jegybanki alapkamatnál kedvezőbb kondíciókkal nyújtanának kölcsönt a hallgatóknak.

Nagy Dávid a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: "megértettük a kormány álláspontját, és azt hiszem, a kormány is megértette a mi kifogásainkat, elkezdtük a közös megoldás keresését". Kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte: a csütörtöki demonstrációt megtartják.
Arról, hogy ezek után szükségesnek tartják-e még az egyeztetést Hoffmann Rózsával, úgy nyilatkozott: az elvekben egyeztettek a miniszterrel, de nem zárkóznak el attól, hogy a továbbiakban tárgyaljanak a felelős államtitkársággal.

Hoffmann Rózsa: semmi nem indokolja a távozásomat

Hoffmann Rózsa nem érti, miért kellene távoznia posztjáról; az oktatási államtitkár ezt a hallgatók csütörtöki demonstrációjára reagálva mondta az MTI-nek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége által meghirdetett tüntetésen Hoffmann Rózsa menesztését sürgették.
Az államtitkár hozzátette: "ez egyébként is a kormányfő döntésétől függ", Orbán Viktor viszont teljes bizalmáról biztosította.

Hoffmann Rózsa a tüntetésen elhangzottak kapcsán rámutatott: a demonstráció nem ellene, hanem a kormány ellen irányult, ugyanis a kabinet már jóváhagyta a tervezetet és a koncepciót.
Mint mondta, azokat, akik csütörtökön tüntettek, a tervezett változtatások már nem érintik, azok a jövő nemzedékre vonatkoznak majd. A hallgatók vezetői a jövő nemzedékét nem képviselik - fogalmazott.
Az államtitkár kitért arra is, hogy "elvben, de csak elvben, megtehetné a kormány, hogy nem működteti a felsőoktatás rendszerét, ez esetben még volna is indok a koporsós temetésre". Ezt nálunk sokkal gazdagabb országok is megteszik, ezzel szemben a magyar felsőoktatás a jövőben is biztosítja az ingyenes tanulást - tette hozzá.
Szólt arról, hogy a felsőoktatásban jelenleg mintegy négyszázezren tanulnak, "az a háromezer ember, aki szervezetten, buszokkal feljött Budapestre tüntetni, elenyésző hányada az összhallgatói létszámnak".
Mint mondta, a tüntetés a Szózat eléneklésével ért véget, amelynek utolsó sora úgy szól, "itt élned, halnod kell". Ha ezt komolyan gondolják, miért tiltakoznak az ellen, hogy végzés után néhány évig legalább a hazájuknak dolgoznak - jegyezte meg Hoffmann Rózsa.


Demonstrálnak a hallgatók csütörtökön

Demonstrációt tartanak ma az oktatási államtitkárság előtt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében, a hallgatók célja, hogy közösen álljanak ki a magyar felsőoktatás jövőjéért.

A demonstráción a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK intézményi képviseletei és az európai hallgatókat tömörítő ESU képviselői mellett a doktoranduszok és a rezidensek képviselői, szakszervezeti vezetők, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vesz.
A HÖOK országos megmozdulása független a kormány vagy a kormánypártok politikája elleni egyéb tüntetésektől, kezdeményezésektől - közölte a szervezet az MTI-vel, hozzátéve: céljuk, hogy olyan törvény szülessen, mely szakmai alapokon és kompromisszumokon nyugszik, s hosszú távon képes biztosítani a magyar felsőoktatás minőségét.

A rendezvényen felszólal Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Bojárszky András, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, Allan Päll, a European Students, Union (ESU) elnöke és Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

A HÖOK elnöke szerdán egyeztetett a készülő felsőoktatási törvényről Navracsics Tibor igazságügyi miniszterrel. A felek beszámolója szerint az álláspontok jelentősek közeledtek, de mint az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón kiderült, a hallgatók megtartják a demonstrációt.
A HÖOK a készülő javaslatból elfogadhatatlannak tartja a tervezett hallgatói szerződést, amelynek értelmében a végzett diákoknak, ha külföldre mennek és ott meghatározott időnél többet töltenek, vissza kell fizetniük képzésük költségeit. Elfogadhatatlannak tartja a HÖOK az önköltséges képzést is.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Navracsics-HÖOK egyeztetés



Megtartják a demonstrációt a hallgatók

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) készülő felsőoktatási törvényről tartott szerdai egyeztetésén - számoltak be a felek a találkozó utáni sajtótájékoztatón, amelyen kiderült: a hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat.

Navracsics Tibor azt mondta, nyilvánvalóvá vált, egyetértés van abban, hogy olyan törvényt szeretnének, amely lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás még versenyképesebbé váljon Európában, és bővülő lehetőségeket nyújtson a tanulás során és az elhelyezkedéskor.



Megtartják a demonstrációt a hallgatók

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) készülő felsőoktatási törvényről tartott szerdai egyeztetésén - számoltak be a felek a találkozó utáni sajtótájékoztatón, amelyen kiderült: a hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat.

Navracsics Tibor azt mondta, nyilvánvalóvá vált, egyetértés van abban, hogy olyan törvényt szeretnének, amely lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás még versenyképesebbé váljon Európában, és bővülő lehetőségeket nyújtson a tanulás során és az elhelyezkedéskor.



Megtartják a demonstrációt a hallgatók

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) készülő felsőoktatási törvényről tartott szerdai egyeztetésén - számoltak be a felek a találkozó utáni sajtótájékoztatón, amelyen kiderült: a hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat.

Navracsics Tibor azt mondta, nyilvánvalóvá vált, egyetértés van abban, hogy olyan törvényt szeretnének, amely lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás még versenyképesebbé váljon Európában, és bővülő lehetőségeket nyújtson a tanulás során és az elhelyezkedéskor.

A tárca vezetője kiemelte: ha a rektorok sem emelnek kifogást, úgy az egyetértési jogot biztosítani lehet a hallgatói önkormányzatok számára a tanulmányi és vizsgaszabályzat illetve a szociális ellátások területén.

Bízik abban, hogy ezenkívül előre lehet lépni a virtuális számla, illetve a hallgatói szerződés ügyében is, azaz az államilag finanszírozott helyeknél a képzési időt Magyarországon kellene ledolgozni. Ugyanakkor rugalmasabbá tennék a rendszert, mint ahogyan az korábban nyilvánosságra került - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a nem százszázalékosan államilag finanszírozott helyeknél egy új diákhitel-konstrukcióban gondolkodnak, egy olyan költségvetési megoldásban, amellyel a jegybanki alapkamatnál kedvezőbb kondíciókkal nyújtanának kölcsönt a hallgatóknak.

A miniszter a hallgatók által felvetett kreditalapú finanszírozásra is nyitottnak mutatkozott, azt mint mondta, meg kell vizsgálni, de hozzáfűzte: az ő elképzelésük szerint elsősorban szakokat, illetve azon belül keretszámokat finanszíroznának.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a miniszter újbóli mediátori szerepére, azt mondta: annak, hogy ő tárgyalt, a munkaköri leírása az oka. A kormányzati koordinációval is kell foglalkoznia - folytatta - hozzátéve: a szaktárca kodifikációs szempontból kiváló munkát végzett.

Az utolsó egyeztetési kört azért kellett megtenni, mert "biztos voltam benne, hogy a mi és a hallgatók elképzelései között alapvető különbség nincsen" - jegyezte meg a miniszter, aki úgy fogalmazott: ami probléma eddig adódott, azt fogjuk fel kommunikációs problémának. Hozzátette: a javaslat reményei szerint jövő héten kormány elé kerülhet.  

Lehet, a jövőben is maradnak fenn koncepcionális különbségek, a szerdai egyeztetés célja az volt, hogy amit bizalmi beszélgetéssel meg lehet oldani, azt megoldják, és ez elég jól sikerült - összegzett.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, hogy az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben.

"Nagy várakozásokkal érkeztem, és jókedvűen távozom, (...) nagy előrelépéseket tettünk" - fogalmazott a hallgatói vezető, hozzátéve: az álláspontok közeledtek, bár a részletek kidolgozása még várat magára.

Nagy Dávid azt mondta, hogy részletekbe nem bocsátkozna, "megértettük a kormány álláspontját, és azt hiszem, a kormány is megértette a mi kifogásainkat, elkezdtük a közös megoldás keresését".

Kellett az, hogy a lelassult kommunikáció ismét felgyorsuljon és élénküljön - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte: a csütörtöki demonstrációt megtartják.

Arról, hogy ezek után szükségesnek tartják-e még az egyeztetés Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral, úgy nyilatkozott: az elvekben egyeztettek a miniszterrel, de nem zárkóznak el attól, hogy a továbbiakban tárgyaljanak a felelős államtitkársággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!