18. album

2017.11.16. 10:31

Elkészült Dresch Mihály vonós kvartettjének Forrásból című új lemeze

Az új zenei anyagot november 20-án vasárnap a Pesti Vigadóban mutatják be, a Héttorony Fesztivál záróeseményeként.

A fúvós hangszereken (az új albumon tenorszaxofonon, furulyán és saját fejlesztésű hangszerén, a fuhunon) játszó Dresch Mihály három évtizede meghatározó szereplője a magyarországi világzenei és dzsessz-színtérnek. A hagyományos népzenei forrásokból merítő új lemezt a Fonó Budai Zeneház adta ki.

„Van rajta két darab, amely kimondottan népzene. A nyitófelvétel, a Legényes kalotaszegi muzsika, a Becei zene pedig egy kis székelyföldi faluból, Magyarbecéből eredő öreges csárdás. Persze találhatók a korongon magamra szabott kompozíciók is, ezekben is sokszor jelen van egy népzenei ihletésű alapdallam, amelyre aztán felépítek egy zenei folyamatot, amelyben ki tudok teljesedni”

- mondta Dresch Mihály.

A zenész 2014-ben a fiatal népzenész generáció három tagjával alapította meg a Dresch Vonós Quartetet, amelyben a Buda Folk Bandből ismert Csoóri Sándor Sündi brácsán és bolgár tamburán, a Lajkó Félix zenésztársaként is dolgozó Brasnyó Antal brácsán, Bognár András (Bazseva Zenekar, ex-Tárkány Művek) pedig nagybőgőn játszik. A Forrásból felvételein egyszerre van jelen a Dresch Mihályra jellemző etnodzsessz, valamint a tradicionális falusi népzene.

„Néhány évvel ezelőtt Sündivel magyarszováti zenét játszottunk együtt a Duna Televízió stúdiójában, és azt éreztem, hogy jó lenne létrehozni egy teljesen más felállást, amely a népzenéből nyit a kompozíció, az improvizáció felé”

- idézte fel Dresch Mihály. A kvartett mellett a lemezen néhány felvételen vendégként Szabó Dániel (cimbalom) és Lőrincz Hortenzia (ének) is közreműködik.

A vonós együttes létrejötte megoldás volt arra a problémára is, hogy Dresch 1984 óta működő hagyományos kvartettje – ebben a régi társak, Lukács Miklós (cimbalom) és Baló István (dob) mellett jelenleg a fiatal Gyányi Marcell (nagybőgő) szerepel – tagjai egyéb zenei elfoglaltságuk miatt nem mindig érnek rá fellépni. „Nem akartam, hogy a meghívások elvesszenek”.

A zenekar vezetője elmondta, hogy a vonós kvartett lemezén, amelyet a Fonó Kultúrpart Stúdiójában rögzítették, régebbi kompozíciók mellett vadonatújak (például a Sárgarigó) is helyet kaptak.

„A november 20-i koncert a Pesti Vigadóban kétrészes lesz. Az első felvonásban a Dresch Vonós Quartet ad műsort az új lemez számaival, a szünet után a dzsesszkvartettem játszik, a végén pedig egy-két darab erejéig valamennyi zenésztársam színpadon lesz”

- fűzte hozzá a zenész. A Dresch Vonós Quartet nemrég Belgrádban adott koncertet, a közeljövőben Hódmezővásárhelyen is fellépnek.

Dresch Mihály októberben a Modern Art Orchestra évadnyitó koncertjén a BMC-ben vendégként működött közre Bartók-művek adaptációinak bemutatásában és a műsort a jövő héten lemezfelvételen rögzítik.

A muzsikus, zeneszerző a Dresch Quartettel tavaly jelentette meg a formáció tizenhetedik lemezét, a Tördelőst. Dresch Mihály a nemzetközi dzsesszélet kimagasló alakjaival dolgozott együtt az elmúlt évtizedekben, közöttük volt Archie Shepp és Chris Potter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!