Kultúra

2017.09.05. 19:40

Elévülhetetlen érdemek - Wekerle életműve a rekordok könyvében helyet kaphatna

MÓR Wekerle Sándor, a móri születésű, első polgári származású miniszterelnök halálának 96. évfordulóján ünnepélyes koszorúzást tartott emlékművénél a nevét viselő alapítvány.

B. Kiss László

Svéhlik Csaba professzor, a Wekerle-alapítvány kuratórium elnöke, aki néhány éve egy gazdagon illusztrált könyvet is írt a legendás államférfi munkásságáról, a koszorúzás alkalmával mondott ünnepi megemlékezésében ezúttal külföldi könyvárakban folytatott újabb kutatási eredményeiről számolt be.

Ezek szerint Wekerle Sándor Philip nevű dédapja az 1760-as években, a mai Németország területéről evezett le egy maga által ácsolt dereglyén a Dunán, új hazát keresve. Magyarországra érkezvén belépett a pálosok rendjébe, majd Vác mellett egy szigeten mintagazdaságot hozott létre, végül Pápán kötött házasságot egy magyar lánnyal. Fia, József már Móron telepedett le, a Lamberg család szolgálatába állva. József unokája, az ifjabb Sándor is a mezővárosban látta meg a napvilágot a 1848/49-es szabadságharc vérzivataros időszakában. Bár eleinte orvosnak készült, később mégis a pénzügyi jog érdekelte. Zseniális pénzügyi tudásának köszönhetően - megszüntette a költségvetés hiányát - gyorsan haladt előre a politikai ranglétrán, államtitkár, majd miniszterelnök lett.

Az önkormányzat nevében Fenyves Péter polgármester és Czachesz Gábor alpolgármester koszorúzott
Fotó: Hrubos Zsolt

Wekerle Sándor óriási tehetségének és szorgalmának köszönhetően talán Magyarország legnépszerűbb és legsikeresebb miniszterelnökeként vonulhatott be a történelembe. Életműve akár a rekordok könyvében is méltó helyet kaphatna, hiszen mint pénzügyi zseni, munkássága során egyedülálló módon háromszor volt miniszterelnök és összesen 11 miniszteri, valamint számos állami intézményi vezetői posztot is betöltött. Igazi államférfi volt a javából, szociális érzékenységével és társadalmi felelősségérzetével száz évvel megelőzte korát - mondta el Svéhlik Csaba.

Személyesen járt közbe Ferenc József császárnál, hogy a száműzetésben elhunyt Kossuth Lajos hamvait magyar honban, Budapesten temethessék el. Átérezte az országban élő nemzetiségek sorsának fontosságát, a katolikus egyház erőfeszítései ellenére törvénybe iktatta a szabad vallásgyakorlatot, a kötelező polgári házasság intézményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!