Kultúra

2015.07.13. 12:13

Egy kilátó múltja és jövője - A velenceiek hamar megszerették az olajfúrótorony abszurd látványát

Velence - Ötven éves lenne a Bence-hegy egykori Vörösmarty-kilátója. Ennek apropóján a torony történetéről nyílt tárlat a Velence Korzón, ami augusztus 31-ig látogatható.

Buthy Lilla

A kiállítás anyagát összeállító Salacz Nóra igazi lokálpatrióta, gyermekkora óta kötődik Velencéhez, 1979 óta van telkük a Bence-hegyen. 2000-ben írta diplomamunkáját a térség turisztikai területfejlesztéséről. A kiállításhoz nosztalgikus emlékképekkel kikövezett út vezetett: tavaly augusztusban kezébe akadt egy régi képeslap a kilátóról. Azóta szinte legjobb értelemben véve fanatikus módon kutat, gyűjti az anyagokat. Megkérem, meséljen a torony múltjáról és jelenéről.

- A 43 méter magas acél torony 1965- ben került a Bence-hegy tetejére - kezdi Salacz Nóra, a Velencei Helytörténeti Egyesület támogató tagja. - Ez egy Zala megyéből érkezett, leselejtezett olajfúrótorony volt. Turisztikai és átjátszóállomás funkciója is volt, idővel pedig kivilágított panoráma út vezetett fel egészen a kilátóig. A helyiek nagyon gyorsan megszerették a szőlőhegyi olajfúrótorony abszurd látványát. Nem lehetett nem észrevenni: vitorlázóknak, horgászoknak tájékozódási pontot, iránytűt jelentett, szép időben pedig még az augusztus 20-i budapesti tűzijáték is látszódott a tetejéről. Velence szimbólumává vált. Kedves indulók, mondókák születtek róla, és Nóra viccesen azt is elmeséli, hogy volt olyan férfi, aki felesége 30. születésnapja alkalmából limuzinnal hajtott fel vele a hegy tetejére, ahol gyertyafénnyel kivilágított asztal és egy cigányzenekar várta őket... Az utolsó években már nem lehetett rá felmászni. Nem tartották karban, életveszélyessé vált, ezért 1988-ban a honvédség segítségével robbantották le meséli Nóra.

Salacz Nóra magát megrögzött velenceinek tartja, családjának 1979 óta van telke a Bence-hegyen. Fotó: Koppán Viktor

Jövőre újra lesz kilátó a Bence-hegyen, 1988 óta vártak erre a velencei polgárok és turisták egyaránt. Kruppa Gábor és Merkel Tamás építészpáros terveit valósítják meg: a makettjükben a helyi természeti formákat próbálták megjeleníteni. A szélfútta fákra, hajlott levélkelyhekre, virágsziromra és fosszíliákra emlékeztető kilátó színezett betonból készül, a sokszor viszontagságos időjárás miatt szükséges, hogy stramm és ellenálló legyen.

Miközben beszélgetünk, a kiállítás helyszínén találkozunk egy Bence-hegyen élő úrral, aki a robbantás után megtartott magának egy darabot a legendás toronyból.

- Szeretném tőle megvenni, de hajthatatlanul ellenáll - mondja mosolyogva Nóra, majd így folytatja: - Megrögzöttek vagyunk. Nekünk tényleg itt a hegyen, Velencén kezdődik és fejeződik be a világ. Indiában voltam, mikor odakiáltottam a barátnőmnek: Nézd, ez teljesen úgy néz ki, mint a Pákozdi-öböl! Szerinte menthetetlen vagyok - nevet fel a lokálpatrióta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!