Kultúra

2017.02.15. 18:01

Egy karmester felfedezése

Székesfehérvár - A Virtuózok televíziós tehetségkutató műsor ifjú győztesei léptek fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar bérleti sorozatában.

Szabó Balázs

A Farkas Ferenc-bérlet harmadik koncertjét bevezetve a zenekar igazgatója, ifj. Major István - miután Balogh Gábor közreműködésével bemutatta az együttes legújabb szerzeményét, egy nagy értékű timpani-sort - abbéli reményének adott hangot, hogy újjászervezett szimfonikusainkat - legalábbis hazai viszonylatban - hamarosan a virtuóz együttesek sorában tudhatjuk. Legyen úgy! - erősítette meg szavait a teltházas közönség bíztató tapsa, majd Rossini közismert Olasz nő Algírban-nyitányával kezdetét vette a hangverseny. Az est dirigensét, Dubóczky Gergelyt - aki az utóbbi években több jelentős zenekarnál bemutatkozott már - először köszönthettük városunkban. Kedvező benyomásaink folyamatosan erősödtek a nyitószám alatt: a látványos mozdulatokkal dirigáló művész ellentmondást nem tűrően nagy tempót diktált, merészen megválasztott vonásnemekkel, intenzív fúvósmegszólalásokkal - a kisebb pontatlanságok ellenére is élvezetes, hangulatos produkció indította a koncertet.

Dubóczky Gergely fantasztikus munkát végzett a zenekarral Fotó: Koppán Viktor

A szünet előtt Mozart C-dúr zongoraversenyét (K.467) hallhattuk az utóbbi időben országos ismertséget szerzett Boros Misi előadásában. Ismert mondás, hogy Mozart zenéje felnőtteknek nehéz, gyerekeknek könnyű - vagyis hogy ezt a hihetetlen tökéletességet csak egy gyermek őszinteségével és játékosságával lehet megközelíteni. Nos, Boros Misi valóban gyermek még, de máris elsajátította a hatásos színpadi viselkedés művészetét, s nagy léptekkel halad a zongorajáték magaslatai felé. Utóbbi tekintetben azonban egyelőre úton van még: kilukadó futamok, átmeneti memóriazavarok árulkodtak a zenei tudás pillanatnyi hiátusairól. Ám sokkal jobban gondolkodóba ejtett a jellegtelen hangszín és a sablonos-iskolás formálás, melyek nem egy érzékeny kisfiúra, sokkal inkább egy rutinos-megfáradt művészre utaltak. Boros Misi ritka, ezért védelemre szoruló tehetség - elmélyült tanulmányokra van most szüksége, nem állandó rivaldafényre. S nemcsak zongoraórákra: a meglehetősen könnyű kézzel adott ráadásokban, a Varázsfuvola két részletének úgymond jazzes parafrázisaiban a látványos pianisztikus ötletek sem feledtették a harmóniavezetés igénytelen kvint- és oktávpárhuzamait, melyek hallatán Mozart alighanem bosszúsan vonta volna össze a szemöldökét...

A Virtuózok tehetségkutató egyik győztese, Boros Misi ritka, ezért védelemre szoruló tehetség

A szünet után Telemann F-dúr három hegedűre és zenekarra írott versenyműve következett, Bácsy-Schwartz Zoltán, Sándor Zoltán és Váradi Gyula szólójával. A historikus előadásmód jegyében ezúttal kilenc muzsikus alkotta a zenekart: a kellemesen finom hangzás optimális keretet adott a három fiatalembernek, hogy felmutassák a német mester választékosan elegáns muzsikájának szépségeit. A gáláns melódiákban és virtuóz állásokban gazdag kompozíció csiszolt és nagyon színvonalas tolmácsolásban hangzott fel: a szólisták egyénisége, hegedűhangjuk eltérő színei, vonókezelésük jellegzetességei ezúttal valóban egymást erősítették.

A csattanó azonban ezután jött: a zárószámot, Schumann ritkán hallható 2. szimfóniáját örömtelien nagyszerű előadásban kaptuk, szépen megformált szólóállásokkal, magvas vonós- és fúvósszínekkel, s látványos virtuozitással, különösen a zárótételben. Dubóczky Gergely fantasztikus munkát végzett zenekarunkkal: mindenre részletre kiterjedő figyelemmel építette fel az interpretációt, maximális teljesítményre ösztönözve a muzsikusokat, mégis meghagyva nekik a zenélés szabadságát és örömét. Tehetségkutató műsorról beszéltünk: a koncert felfedezettje azonban valamennyiünk számára ez a nagyszerű fiatal karmester volt, akinek jövőbeli ismételt meghívását - a záróakkordok után kirobbanó hatalmas ovációból ítélve - nem csak én szorgalmazom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!