Kultúra

2017.08.25. 13:05

Egri Mónika különleges, kedves rajzai és humorral átszőtt történetei az Európa Klubban

SZÉKESFEHÉRVÁR Gyerekkora óta rajzol, történeteket ír, ám "véletlenül" lett illusztrátor. Kiváló meseírók köteteihez készített szeretnivaló képeket. Újabban pedig jellegzetes figuráihoz ő maga ír humorral átszőtt, szórakoztató történeteket. Ezekkel ismerkedhetünk meg az Európa Klubban látható kiállításán.

Gábor Gina

Nem csoda, hogy Egri Mónikának a közösségi oldalon már több, mint 5600 követője van. Felnőttek és gyerekek egyaránt szeretik a különös figurákat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket. Az egyik kedvencem a két öregedő vérfarkas, Brúnó és Buhamér, akik a képpel illusztrált történetben sorra veszik a vérfarkasélet nehézségeit: a macerás átváltozást minden teliholdkor, meg a korral járó farkasvakságot. Panaszolják, hogy a vadászok íze sem a régi... De jellegzetesen „egrimónis" rajzokat és meséket olvashatunk a tárlaton Boriskáról és a farkasról (Piroska meséje ugyanis már a múlté...) Vagy a kakasról és a lámáról, akik pályázatot nyújtottak be, hogy a mesében együtt szerepelhessenek. De találkozhatunk Marika nénivel és Béla bácsival is.

Az Európa Klubban szeptember 8-ig látható kiállításon a gyerekeket a színes, vicces képek nyűgözik le, a felnőttek meg mosolyogva böngészik a jópofa meséket. Az Egri Móni-rajongók vallják, egy efféle történet és a hozzá tartozó illusztráció a legfárasztóbb nap után is képes kikapcsolódást nyújtani.

Egri Mónika a székesfehérvári kiállításon képei társaságában.

- Annak idején hagytam magam elbizonytalanítani, és nem mertem jelentkezni a művészeti középiskolába. Inkább a textilipari technikumot választottam - kötőiparra szakosodva -, mondván, hogy később textiltervező leszek. Csakhogy kiderült, ennek az iskolának semmi köze a művészethez, kizárólag az iparral kapcsolatos... Az osztályközösség miatt végeztem el a sulit, de voltaképpen elvesztegetett öt év volt ez - mesélte Egri Mónika, akit arról faggattunk, hogyan is lett könyvillusztrátor. Nos, ebből is látszik, jókora vargabetű után talált önmagára és a saját stílusára. Elvégezte a szép emlékű Pannónia Filmstúdió animációs rajzfilmrajzolói tanfolyamát - majd a „Pumukli kalandjai" sorozathoz került, fázisrajzolóként kezdte. Nagy szerencséje, hogy még tanulhatott a rajzfilmkészítés nagy öregjeitől. Amikor egyre inkább előtérbe került a technika, és már digitális táblán születtek meg a filmhez a rajzok, úgy érezte, ez már nem az ő világa...

Boriska és a farkas című meséjének illusztrációja.

Egy hirdetésre az esélytelenek nyugalmával elküldte a próbarajzát: így lett illusztrátor... Azt mondja, autodidakta módon, a nagy illusztrátorok műveit tanulmányozva igyekezett elsajátítani a mesterséget: előbb akrillal dolgozott, majd kipróbálta az akvarellfestést... Egyebek között ő illusztrálta a neves meseíró, Fésűs Éva több kötetét is. De Lőrincz L. László két könyvét is Egri Mónika akvarelljei egészítik ki. Szerencséjének tartja, hogy egészen újszerű művek karaktereit is volt alkalma megjeleníteni.

- Ha elolvasom a mesét - van úgy, hogy többször is visszatérek hozzá - igyekszem megragadni a hangulatát. Előfordul, hogy már első olvasatra elkezd az agyamban a kép „mocorogni"... De akadt történet, ami izgalmas kihívást jelentett: például Sopotnik Zoltán első meséje, a különös Fahéjas kert. Először elvontnak tűnt a világa, de aztán egyre jobban magába szippantott az újszerű szöveg, és egészen más, a korábbiaknál jóval karakteresebb figurák születtek. Ehhez persze az is kellett, hogy a szerzővel egyszer azért leüljünk beszélgetni - mondta Mónika. Hozzátette: ez is segítette abban, hogy rátaláljon a technikára, amivel a „varázsos kert" világa még érzékletesebben jelenhet meg: papírkivágásos módszerrel, fekete tussal és angol vörös akvarellel dolgozott, így sikerült háromdimenziós hatást elérnie.

Egri Mónika vicces, „sosemvolt" világnapokat talál ki. A képen a hétköznapi sportteljesítmények világnapjára rajzolt képe, Marika néniről Fotó: Koppán Viktor

A fehérvári kiállítás viszont különösen személyes, „egrimónis", hiszen ezúttal az illusztrátor és a szövegíró is ugyanaz. Egri Mónika az író és rajzoló olyan bohókás figurákat, sosemvolt állatokat teremt, akiknek mesés élete tele van ismerős momentumokkal - olyanokkal, amelyek a mi szürke hétköznapjainkban is előfordulnak, problémákat okoznak... Magunkra ismerünk ebben az állatseregletben, a nagyfülű rókákban, kedves pofájú nyulakban, macskákban, farkasokban és a humorral átszőtt történetekben. Persze, mi vagyunk Marika néni és Béla bácsi is, és Egri Mónival ünnepeljük a „sosemvolt világnapokat" is - amelyeket vidító rajzokban örökít meg.

Egri Móni most szeretne kicsit továbblépni, illusztrátorként és íróként is dolgozni. Együtt szeretné megjelentetni írásait, rajzait: állatmesékből van is egy kötetre való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!