Kultúra

2017.07.05. 13:26

E-bookban erősített a Vörösmarty könyvtár

A könyvtár már régóta több, mint a nyomtatott könyvek tára – ezt bizonyítja a Vörösmarty Mihály Könyvtár is, ahol újabb online szolgáltatás érhető el.

Bokros Judit

A könyvtár a kor kihívásainak megfelelően jó ideje bővíti online szolgáltatásait (pl. hosszabbítás, előjegyzés). Ezek közé tartozik az EBSC e-book állományához való ingyenes hozzáférés, amelyre a beiratkozott olvasóknak van lehetőségük néhány hete.

Vasné Borsos Beáta Bíborka igazgató elmondta: jelenleg irodalmi és tudományos, idegen nyelvű e-könyvek olvashatók, főleg angol nyelven, de van német, francia, sőt kínai olvasmány is. A szolgáltatás használata érvényes olvasójegyhez kötött, ettől függően azonban az olvasó maga határozhatja meg a könyvek kölcsönzési határidejét. A rendszer a könyvtár bármely intézményéből és otthonról is elérhető, regisztráció után. Az e-könyvek webes felületen kereshetők, és különféle formátumban olvashatók, de kölcsönözve saját eszközre is letölthetők – tudtuk meg.

Az e-book állománya a könyvtárból és otthonról is elérhető

Ha valaki még nem könyvtári tag, az egy igénylőlap kitöltése után tud majd regisztrálni a rendszerbe, hogy használhassa azt. A szolgáltatás iránt már az első napon volt érdeklődés, az olvasók jellemzően a távhasználatot részesítik előnyben – mondta el az igazgató, aki azt is megemlítette: nemrég kérdőíven mérték föl négy célcsoport igényeit. Tapasztalataik szerint ugyanis a kismamák, a férfiak, a pályakezdő fiatalok és a középiskolások kevésbé látogatják a könyvtárat. Ezen szeretnének segíteni attól függően, mire lenne igényük e célcsoportoknak. Számos kitöltött kérdőívet kaptak vissza, ezek értékelése még folyamatban van.

A nyári szünet a könyvtárat is érinti, de az igazgató kiemelte: a központi épület és a tagkönyvtárak úgy zárnak be, hogy utóbbiak közül legalább kettő mindig nyitva legyen. Az olvasóterem pedig egész nyáron, délelőtt várja a betérőket, csupán hétvégén nem lesznek nyitva. Ilyenkor keresettebbek az útikönyvek, térképek és utazás közben jól jöhetnek a hangoskönyvek is – tette hozzá Vasné Bíborka.

Van, aki nem tudja, de a könyvtárban rengeteg kotta van, a zenei részlegen is érdemes böngészni, a Zsolt utcai könyvtárban pedig sokféle filmhez lehet hozzáférni DVD-n. A jövőben még számos újítást és olyan szolgáltatást terveznek, amelyek megkönnyítik a kölcsönzést az olvasóknak, s jobban megismertetik velük a könyvtár intézményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!