Kultúra

2013.10.14. 14:40

Drámák, képekbe sűrítve a sajtófotó kiállításon

Az idei World Press Photo kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban várja az érdeklődőket. Október 27-ig tekinthetők meg a kitűnő képek.

Szabó Zoltán

A fotótárlat most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 154 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

S.Takács András és Cseke Eszter, Arany Nimfa-díjas dokumentumfilmesek a kiállítás megnyitóján (Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)

A 2012-es év sajtófotója Paul Hansen (Svédország, Dagens Nyheter) nevéhez fűződik. Az idei évben Vezető hír kategóriában első díjat nyert fotón a kétéves Suhaib Hijazi és bátyja, a négyéves Muhammad holttestét viszik rokonaik a temetésükre Gaza Cityben. A gyerekek a november 19-i izraeli légicsapások közben haltak meg, amikor a család háza összeomlott. A bombázásban apjuk, Fouad is meghalt, anyjuk és négy további testvérük pedig súlyosan megsebesült.

Izrael november 14-én indított támadást a Hamasz ellenőrzése alatt álló Gázai övezet ellen válaszként a palesztin fegyveres csoportok folyamatos rakétatüzére. A támadás első napjaiban Izrael katonai és stratégiai jelentőségű célpontokra csapott le, a művelet aztán később kiterjedt a Hamasz harcosok feltételezett lakóhelyére is. A november 21-i tűzszünet idejére már több mint 150 embert öltek meg Gázában. A halálos áldozatok közül a feltételezések szerint 103 polgári áldozat volt, köztük legalább 30 gyerek.

Az egyedi képek további győztesei: Hír kategóriában az argentín Rodrigo Abd lett a legjobb, az észak-szíriai Idlib város bombázásakor készült síró nő képével. Sport-akció kategóriában a malajziai Wei Sen Chen nyert, egy bikahajtó versenyen elkapott pillanatért. A korunk kérdéseiről szóló fotók között az amerikai Micah Albert munkáját ítélték a legjobbnak, a kenyai szeméttelepen ülő nőről. Portréban a belga Stephan Vanfleteren képe, egy beteg guineai asszonyról. Természet kategóriában a német Christian Ziegler nyert, egy déli kazuár falatozását megörökítő képpel. Természetesen az említettek mellett rengeteg pompás egyedi kép és sorozat látható a tárlaton.

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Az évente rendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb versenye, díjnyertes felvételei utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminckét éves múltra tekint vissza. A World Press Photo éves pályázatán 124 országból 5666 fotóriporter pályázott. A 19 tagú nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban, és 32 nemzet 54 fotográfusát díjazta. A beküldött 103481 fotóból 154 válogatott képet láthatunk a kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!