Kultúra

2016.03.18. 13:41

Dinnyés József: énekes vallomás, Bella-versekkel

Dinnyés József előadásában, egy gitárral szólaltak meg legutóbb Bella István költő gyönyörű versei, a róla elnevezett művelődési házban, Sárkeresztúron.

Bokros Judit

Dinnyés József daltulajdonos, zeneszerző, előadóművész ezernél is több magyar verset zenésített meg az elmúlt 500 év magyar költészetéből. Ezek között megtalálhatók a sárkeresztúri származású Bella István művei is, amelyeket a helyi közönség legutóbb élőben hallgathatott meg a Bella-emlékév apropóján szervezett irodalmi esten.Bakonyi István irodalomtörténész köszöntője után Dinnyés József bevezetőként elmondta: a költővel Csepelen, egy üzemi lap munkatársaként ismerkedett meg az 1970-es években. A Hetek írócsoporthoz tartozó Bellához aztán éveken át jó barátság fűzte, az első, tőle énekelt vers pedig a Szebbnek szültél című volt. Az esten természetesen ez is elhangzott, és nagy élménnyel ajándékozta meg a hallgatóságot.

A Bella-versekből készült lemez a költő halála előtt fél évvel készült el, s az egész létrejötte egy folyamat eredménye volt. Már az első kötettől kezdve figyelte Bella munkásságát – tudtuk meg Dinnyés Józseftől még a fellépés előtt. - Csak olyan verset énekelek, amiről azt gondolom: én is megírhattam volna. Bella Pistának szinte az egész életműve ilyen. Voltak ugyan vitáink, bizonyos ízlésbeli különbségek, ami főleg abból adódott, hogy én protestáns vagyok, ő pedig római katolikus volt. Zenei alapképzést is így kaptunk: ő katolikus, én pedig protestáns kántorként. Ezt a „hallás”-és valláskülönbséget azonban két pohár bor mellett meg lehetett beszélni – fogalmazott a magát hitvalló énekesnek nevező Dinnyés József, aki legutóbb a nagyhétre való zenei anyagot kutatott. Gyülekezetekbe hívták, ezért keresett dallamokat. Nagyon érdekes észrevételei vannak a zsoltárok kapcsán, amelyekre rátalált. Például: egyes énekek a közösség, mások az egyén nevében íródtak, s ez azóta is foglalkoztatja – mesélte.

Az előadóművészről sokan tudják: zsoltárokat nem csupán templomokban, gyülekezetekben énekel. Évek óta járja a magyar börtönöket, határon innen és túl, és versekkel is igyekszik közelebb vinni a fogva tartottakhoz a Biblia, a költők üzenetét. Ez a szolgálat a mai napig tart, mint fogalmazott: a közösség a műsorral „a bűnbocsánat felé segíti az embereket”.   Tapasztalatai szerint a rabok szeretik, várják, és olyan eset is történt már, hogy valaki szabadlábra kerülése után baptista gyülekezetben lett kántor, énekeket kezdett írni, s lemeze is készült. A másik fontos vállalkozás a saját szövegű közéleti dalok előadása; a 45 év terméséből készült válogatásával jelenleg is járja az országot. Mint honlapján írja: az előadás alapkérdése: mi a különbség a puha diktatúra és a polgári demokrácia között? Erre nekünk így válaszolt:

- Semmi. A dalok is erről szólnak. Az emberi lélek nem változik, aki a hatalom közelébe jut, ugyanolyan gazember lesz, mint az, aki előtte volt ott.Az elmúlt évek nagy vállalkozásáról, a 300 magyar költő 1400 versét tartalmazó DVD-lemez létrejöttéről pedig így beszélt Dinnyés József: - Az anyag 500 év költészetét öleli föl, közel ezer példányban jelent meg. Iskolákban, könyvtárakban is használják, és az interaktív táblára kivetíthető adatbázis segítségével az órákon ki lehet keresni adott költő versét, ami el is hangzik az előadásomban. Ám életrajz, egyéb adat is van a hordozón. A 16-17. századot még ki akarom egészíteni, ezért most készül a második kiadás. Idén ötven éve, hogy a pályán vagyok, ez alkalomból pedig Templomok lázadása címmel van egy műsorom. Arról szól, hogy kiürülnek a templomok, „konzerv imák” lebegnek a levegőben, a templomok pedig lázadni kezdenek Nagyon izgalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!