Kultúra

2017.04.03. 11:14

Digitális bennszülöttek a könyvtárban? Nem lehetetlen!

Székesfehérvár – A könyvtáraknak tartaniuk kell a lépést a technikai fejlődéssel, hogy az ifjúságnak vonzóvá tegyék az olvasást. Konferencián taglalták a témát.

S. Töttő Rita

Gondolatok Tárháza címmel tartott konferenciát a Vörösmarty Mihály Könyvtár hétfőn, melyre különböző szakterületekről hívtak előadókat, akik más-más megvilágításban mutatták be a tehetséggondozás, olvasóvá nevelés fontosságát. E témakör lényeges pontja, hogy a könyvtárak miként tudnak ebben a folyamatban részt venni,

Fotó: Molnár Artúr

Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója a program kapcsán a Fejér Megyei Hírlapnak elárulta::

– A kisebb gyerekekkel és az általános iskola alsó tagozatával nincs probléma, rendszeresen jönnek a könyvtárba. A felső tagozatosokkal már nehezebb, de igazán a középiskolások azok, akik hiányoznak a könyvtárból. Akkor, amikor az e-book és egyéb kütyük elterjedtek, mindenki azt mondta, hogy innentől kezdve nem lesz szükség könyvekre. De kiderült, hogy ez nem igaz ebben a formában, mert nem mindenki szereti az elektronikus eszközöket. Másrészről pedig maguknak a könyvtáraknak kell felkészülniük az új igényekre, az információszolgáltatás egyéb módjaira. Követni kell a technikai fejlődést, amit a lehetőségeinkhez mérten meg is teszünk.

A könyvtár Tehetség Pontként szeretne funkcionálni a későbbiekben, ami nagy vonalakban azt jelenti, hogy a gyerekeket könyvtári eszközök segítségével tudják majd támogatni a fejlődésben – ehhez keresik a pedagógusi együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!