Kultúra

2017.01.13. 23:05

Csillagok útján az igazság fényével - Bordán Irén

Hisz a csillagok erejében, s abban, hogy mindenkinek meg van írva a sorsa. Ezért nem panaszkodik soha, de kimondja, amit gondol, arról is, miért nem tartja teljesnek a pályafutását. Bordán Irén, a népszerű színésznő kétszer küzdött meg az újrakezdésre kijelölt úttal: amikor elhagyta az országot, s miután visszatért. Egyik döntését sem bánta meg.

Varga Róbert

Megjelenésében, kisugárzásában hordozza a nyugalmat, a bölcs, titokzatos nő erejét. Hangja méltóságteljesen búg. Ereje, hitelessége van a színpadon, mélysége a játékának, színészi belső eszköztárának gazdagsága, színessége hatja át ma is színházi, filmes alakításait. Ő az, aki, ha megjelenik a világot jelentő deszkákon, akkor rá figyelni kell. Arra, amit mond, ahogy mondja. Született színésznőként.

A 63 éves művész lépései, tekintete mögé odaképzelhetünk olyan legendás filmeket, mint A szerelem bolondjai, a Kísértet Lublón, A Csillagszemű, az Erőd, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Mire a levelek lehullanak, a Mephisto, A turné. Nagy idők nagy tanúja ő. Bordán Irént az 1970-es évek legszebb magyar színésznőjének tartották. Jelenlétével, alakításaival vonzotta a kamerát, sok emlékezetes mozi fűződik a nevéhez. Lábai előtt hevert az ország, a férfiak, ő azonban karrierje csúcsán elhagyta az országot.

Családot alapított, 21 esztendeig Amerikában élt. Megküzdött a beilleszkedés nehézségeivel, miként folytassa a pályáját, s azzal is, hogy a nagy szerelem után tönkrement a házassága. Erőt mindig abból merített, hogy anyaként érezhette, két gyermeke, Lili és Philip mennyi örömet és boldogságot tud nyújtani számára. Arra is büszke, hogy lánya követte a színészi pályán. Játszhattak már együtt filmben és színdarabban is.

A színésznő háromszor hét évig élt a tengerentúlon. Játszott ott is filmekben, színpadon. Kevesen tudják, New Yorkban Csehov Sirályának Nyina szerepében is nagy sikert ért el. Itthon elvégezte a színművészeti főiskolát, de kint is tanult színészetet.

Azért nem tartom még teljesnek a pályafutásom, mert ezt a kimeríthetetlen kincsesbányát valamikor én kiaknázatlanul itt hagytam – mondta lapunknak a népszerű színművésznő Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Amerikában ismerkedett meg a természetgyógyászattal, pontosabban a polaritás-terápiával, amely sok rétegű gyógyászati mód, a test, a szervek közötti energiamező és aura kapcsolatára épül. Diplomázott is ebből. Ezért jegyezte meg mosolyogva, ő megérzi az emberek kisugárzásából, rezgéseikből a szándékaikat. Sőt, azt is, milyen állapotban van a lelkük. Izgalmas számára érteni és megfejteni az embert, életeket, sorsokat. Szeret segíteni másokon, utakat nyitni, mutatni. Akár jógával is. Ő a mai napig jógázik, mielőtt elindul otthonról a színházba.

Arra a kérdésre, hogy amikor 14 éve hazatelepült, és neki kellett volna segítség az itthoni újrakezdéshez, s nem kapott munkát színházakban, miért nem panaszkodott, azt válaszolta: ő hisz a csillagokban, azoknak erejében, abban, hogy mindenkinek meg van írva a sorsa. Döntés kérdése, hogy vállaljuk-e a kijelölt utat, rálépünk-e arra.

- Nem panaszkodtam soha, de azért, ha kérdeztek, kimondtam az igazságomat. Annak mindig fénye és teste van, ahogy Hamvas Béla írta. Nagyon sok volt az a 21 év, amit távol töltöttem. Minden megváltozott itthon, a szakmában is. Mindig a nulláról kezdtem. Olyan ez, mint amikor az ember ül egy rulettasztalnál, s nem jönnek ki a számai, ezért átmegy egy másik asztalhoz. Ám ott még nehezebb nyerni, sok idő kell a szerencséhez. Amikor hazajöttem, megkerestem több színházigazgatót, felhívtam kollégákat, kopogtattam ajtókon, de nem szerződtettek. Alkalmanként játszottam színpadokon.

Egy-egy filmbe hívtak, ma is hívnak. Néhány éve az Újszínház tagja vagyok. Örülök a szerepeimnek. A színpadi létezés, jelenlét számomra felfokozott boldogságot, kimeríthetetlenül izgalmas felfedezéseket nyújt. Olyan érzés, mintha egy teljesen más dimenzióban léteznék. Ebben pedig azért jó létezni, mert minden este többet tudok meg önmagamról, az életről, a világról. A dimenziónyitogatásnak" nincs vége. Mintha estéről estére egy magasabb helyre kerülnék spirituálisan és tudatállapotilag is.

Azért nem tartom még teljesnek a pályafutásom, mert ezt a kimeríthetetlen kincsesbányát valamikor én kiaknázatlanul itthagytam... Pár éve újra lejárok oda, és addig fel sem jövök, amíg minden kincset fel nem hozok a felszínre, a színpadra - mondta a színésznő, aki legközelebb a Sári bíró című darabot kezdi próbálni az Újszínházban, ahol több előadásban sikereket ér el. Ilyen A kőszívű ember fiai vagy A funtineli boszorkány című produkcióban nyújtott alakítása.

A fiatal filmes generáció szívesen dolgozik vele, szerepelt Szász Attila Félvilág című, többszörösen díjnyertes alkotásában, forgatott Pálfi Györggyel is a Szabadesés című filmben. Mostanában évente legalább kétszer kamera elé áll, angolnyelv-tudásának köszönhetően akadnak külföldi koprodukciók is a felkérései között. Ő minden szerepének a mélységét keresi a mai napig. Ezért fontosak számára azok a rendezők, akik ezt a fajta belülről építkezést képviselik. Mert akkor tud eggyé válni a szereppel.

Bordán Irén nem elégedetlen, nem sürget semmit. Szerinte mindennek megvan a maga ideje az ember életében. Úgy véli, a lélek bölcsessége, magasabb rendű vezetése mindig felülkerekedik az anyagba zárt és a csak okoskodó ego irányításának.

- A lélek mindig üzen. Az ösztönös megérzések aktívan jelen vannak az emberi életben. Csak meg kell tanulni figyelni ezekre, és megbízni bennük. Én is ezt teszem - hangsúlyozta.

A színművésznő most Szentendrén lakik. Közel a természethez. Patakhoz, fákhoz, fűhöz, virághoz. Jár az erdőbe gyógynövényeket gyűjteni, a kertjében veteményezett.

Mindig földközelben élt, miközben a csillagokra nézett. Megírt sorsának és szépségének fényével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!