házhoz jön a fesztivál

2018.11.13. 11:30

Egy csellónál csak sok cselló jobb – Nemzetközi Csellófesztivál lesz Fehérváron

Folytatódik az új Sóstói Stadion bevétele. November 18-án populáris komolyzenei koncertet ad az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Lesz Trónok Harca, Gladiátorok bevonulása, csellók és magassarkú cipők.

Majer Tamás

Hérics Csenge nyáron Mády-Szabó Eszterrel utcazenélt a Fő utcán. A sóstói koncerten és a csellófesztiválon is szerepel

Fotó: Archív / Koppán Viktor Dávid

A hétvégi sportnap estéjén az ultrák prezentálta stadion beéneklés után most vasárnap, 17 órától másfajta hangverseny otthona lesz a stadion, a város szimfonikusai játszanak benne. Attól azonban nem kell tartani, hogy a női cipők hosszú sarka kárt tenne a gyepben, a koncert nem szabadtéren, hanem a rendezvényteremben lesz.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, úgy tűnik, rövidesen bekerül a minősített zenekarok sorába, ami révén 2020-tól jócskán nagyobb állami támogatást kaphatnak. Cser-Palkovics András polgármestertől tudjuk, hogy a leendő hangversenytermük kérdése is változatlanul aktuális.

Most azonban fordítsuk figyelmünket a november 25-én kezdődő Nemzetközi Csellófesztivál felé!

Több – ingyenes – szimfonikus koncertet és nemzetközi hírű csellóművészek kurzusait egyszerre foglalja magában az új fehérvári komolyzenei fesztivál.

Hérics Csenge nyáron Mády-Szabó Eszterrel utcazenélt a Fő utcán. A sóstói koncerten és a csellófesztiválon is szerepel
Fotó: Archív / Koppán Viktor Dávid

Szili Gabriella fesztiváligazgató – aki szerint egy csellónál csak a sok cselló jobb – az esemény tájékoztatóján elmondta, négy kiváló művésztanár, Marcio Carneiro, Olaf Nießing, Matias de Oliveira Pinto és Onczay Csaba tart majd kurzusokat a Fehérvárra vendégségbe érkező tehetséges gordonkásoknak. Hérics Csenge az egyetlen fehérvári a huszonkettő (fele magyar, fele külföldi) csellista közül, aki részt vesz a programban.

Szili Gabriella kifejezte, fontos, hogy a fiatal magyar művészek végeredményben nemzetközi rutint szerezhetnek.

A fesztivál nyitó hangversenye november 25-én 18 órakor lesz a Hermann zeneiskolában, majd 28-án, 11 órakor csupa csellós ifjúsági koncertet rendeznek a Szent István Művelődési Házban. A klasszikus mellett a jazz is hallat majd magáról. 29-én este 7 órakor már az Alba Regia szimfonikusaival együtt adnak hangversenyt a fesztiválozók ugyanott. A negyedik koncert december 2-án este 7-kor lesz, mégpedig a Hiemer-házban, ahol a fesztivál csellistái kamara és szóló műveket is előadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában