Kultúra

2009.07.29. 08:00

Csalódás a Harry Potter 6.

Székesfehérvár - Már látom, hogyan köveznek halálra a HP-rajongók (magam is az vagyok). A regénysorozat hatodik részéből készített film intenzív hiányérzéssel jár együtt.

Kocsis Noémi

A Harry Potter és a Félvér Herceg című J. K. Rowling-regény olvasásakor - hajnali fél négykor, heveny szemrángás és ujjrágás közepette, minden apró neszre frászt kapva - éreztem azt: na, ha ebből film lesz majd, biztosan viszek magammal valakit, akinek a kezét szorongathatom majd féltemben. Ennyi baljóslatú, sötét és fogvacogtató jelenetet ugyanis talán egyik addigi HP-könyvébe sem írt össze a dús fantáziájú angol szerző. A megelevenedő holtakkal teli tóban csónakázás jelenetét olvasva kis híján összecsappantottam a vaskos kötetet - sok ez az én gyönge szívemnek -, de elaludni sem tudtam volna, ha nem értesülök, végül is berántották-e a csontvázemberek Harryt és Dumbledore professzort az örvénylő vízbe, vagy sem...

Vártam tehát, érthetően vártam, hogy David Yates rendező mit hoz ki a tömény irodalmi anyagból, vártam... és most kissé csalódott vagyok. Úgy érzem, kaptam egy 153 perces, minden eddiginél több humoros jelenettel gazdagított , de eléggé zavaros, az előző részek ismerete nélkül szinte érthetetlen mozit, amelynek pont azt a szárnyát csapták le, amiért az ember az előző, ötödik részt akár kétszer-háromszor is meg tudta nézni csömör nélkül: a baljóslatú, komor feketét. A hatodik könyv címében szereplő Félvér Herceg kilétének kutatását, az oda vezető dramaturgiai út elmaradását kérem számon leginkább, ez a szál ugyanis alig, szinte mellékesen mutatkozik meg, így fesztültséggyilkos pillanat, amikor a végén kiderül, ki is a lehetséges szereplők közül a félvér herceg.

Túl sok viszont a settenkedés, mintha ebben a filmben minden csakis abból derülhetne ki, mikor kit hallgatnak ki egy félreeső sarokban. Nincs kidolgozva eléggé a bimbózó érzelmi szál a fiatal főhősök között - bár érdekes kísérletek kétségkívül történnek ezirányban. Sok kedves szereplő - pl. a Wesley-ikrek - szinte alig látható.

Most aztán bizonytalankodom, várjam-e vagy sem a hetedik részt, amelyről az interneten már jó ideje megy a szavazás: jó dolog-e, hogy a Halál Ereklyéi című záróeposzt két részben mutatják majd be? Ráklikkeltem a nem ikonra.

Fotó: internet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!