Híján vannak a férfiaknak

2018.06.27. 07:30

Csaknem két évtizede színesíti Mór kulturális életét a Forgatós

Az idén talán Mon­tenegróba is eljutnak a Forgatós néptáncosai. Rácz Zsuzsannával, az együttes mögött álló egyesület elnökével beszélgettünk.

B. Kiss László

A felvétel az egyik Móri Bornapok alkalmával készült a Forgatósról.

Fotó: Forgatós

– A Forgatós 2000-ben alakult egy csapat lelkes, a magyar néptáncot szerető móri fiatalból. Möllmann Erzsébet hívta össze az első táncpróbát. Ott ismerkedtünk meg Marton Jánossal, aki később a csoport művészeti vezetője is lett. Az ő keze alatt kezdtük elsajátítani az alapokat a vegyesen gyermekekből és felnőttekből álló csoporttal. Akkora lelkesedés hajtotta a csapatot, hogy a 2001-ben megrendezett Móri Bornapokon már szereplőként léptünk fel.

– Melyek voltak a táncegyüttes történetének mérföldkövei, legemlékezetesebb pillanatai?

– Fontos mérföldkő volt az, hogy 2008-ban egyesületet alapítottunk Móri Néptáncbarátok Egyesülete néven. Jelenleg is ez segíti a csoportjaink működését a háttérből. 2011-től Molnár Gábor lett a gyerek-, az ifi- és a felnőtt­csoportok művészeti vezetője, Letenyei Gábor a senior korosztályé. Az emlékezetes pillanatok közé tartoznak a szereplések is. A Móri Bornapok mindig különleges esemény a csoport életében, de említhetném a hazai fesztiválokat és a külföldi fellépéseinket Ausztriában, Németországban, Szlovákiában. Az idén, úgy tűnik, eljut a csoportunk Montenegróba is.

A felvétel az egyik Móri Bornapok alkalmával készült a Forgatósról.
Fotó: Forgatós

– Hány tagja van az együttesnek?

– A Forgatós tánccsoportok jelenleg öt korosztályban táncoltatnak meg közel száz személyt. A csoportok repertoárjában jelenleg martosi, somogyi, magyarbődi, fekete­laki, sárközi, rábaközi és komáromszentpéteri táncok szerepelnek.

– A tánccsoportoknál gondot szokott okozni, hogy nincs elég fiú…

– Valóban. Sajnos, ahogy nőnek, idősödnek, egyre többen hagyják abba a táncot, a legkevesebb férfi táncost is a senior korosztályú csoportunk számlálja. A gyerekek, ifjak azonban szerencsére még nagyon lelkesek. Minden évben szervezünk toborzást, úgyhogy próbálkozunk!

Rácz Zsuzsanna, aki már az együttes első próbáján is ott volt
Fotó: Forgatós

– Mikor láthatja legközelebb a közönség az együttest?

– Biztosan találkozhatnak több csoportunkkal augusztusban a Mórikumon, vagyis a Fröccsfesztiválon. Július 9–13. között idén harmadszorra szervezzük meg az általános iskolás korosztály számára a mesés-táncos nyári folktáborunkat, ahová a 7–13 éves gyermekeket várjuk elsősorban.

– Ön is talán az együttes táncos tagja volt korábban?

– Igen, valóban ott voltam, az első próbától kezdve, éveken át a tánccsoportban. Az első gyermekem születése után visszatértem, később azonban már nem fért bele az időmbe a család, a több gyerek mellett. Mivel teljesen eltávolodni nem szerettem volna a tánctól, előbb egyesületi tagként, 2014 óta az egyesület elnökeként próbálom segíteni a csoportok munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában